Prvo se "proba" marihuana (ANKETA)

Autor:

U beogradskom regionu na lečenju uglavnom od heroina ima više od 1.000 zavisnika, dok u Srbiji ima između 6.000 i 8.000 zavisnika na lečenju.

33
A- A A+
droga, drogiranje, heroin, narkoman, narkomanija, špric Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu i članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama Mira Kovačević izjavila je danas da je osam odsto populacije Srbije koristilo drogu, pri čemu je ogromna većina, čak 99 odsto njih koristilo marihuanu.


"Marihuana je prva psihoaktivna supstanca sa kojom se mladi susreću. Festivali, žurke i diskoteke su mesta gde je popularno kombinovati alkohol sa marihuanom i ekstazijem", rekla je Mira Kovačević za Radio-televiziju Srbije.

Ona je rekla da, prema njihovim statistikama, u beogradskom regionu na lečenju uglavnom od heroina ima više od 1.000 zavisnika, dok u Srbiji ima između 6.000 i 8.000 zavisnika na lečenju.

Kao članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, ona je kazala da su mere prevencije Vlade Srbije dobre i da država treba da obezbedi smanjenje ponude i potražnje droge na ulicama što je dugotrajan i kompleksan proces u kojem porodica ima centralno mesto, a škola zauzima drugo mesto.

Mladi se takmiče ko će više ekstazija uzeti

"Najopasnije je to što se mladi takmiče ko je uzeo veće količine. Nekada je bilo `koliko sam više popio`, a sada 'koliko sam više ekstazija uzeo'", rekla je Kovačevićeva za Radio-televiziju Srbije, navodeći da treba formirati mlade ljude koji imaju samokontrolu i znaju šta smeju da rade.

"Dobro je da je država stala iza toga. Na stručnjacima je da preporuče efikasne programe, a na državi da obezbedi zakonski osnov da se to rade", rekla je Mira Kovačević.

Ona je kazala da lečenje zavisnosti može biti efikasno i uspešno ako zavisnik i njegova porodica rade na tome.

"Naša ustanova želi da izađe u društvo i omogući ljudima da od stručnjaka u nekom ambijentu koji nije bolnica dobiju prave informacije", rekla je Mira Kovačević i dodala da su korisne informacije dostupne na sajtu i Facebook stranici bolnice.

"Roditelji, otvorite oči"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je danas posetioce EXIT festivala, koji se održava u Novom Sadu, da uživaju u muzici, ali bez konzumiranja droge i psihoaktivnih supstanci.

"EXIT je vrhunski festival i može biti još bolji bez korišćenja droge i psihoaktivnih supstanci. Apel je da može da se uživa u muzici i festivalu bez dodatnih supstanci", rekao je Lončar za televiziju Prva povodom početka akcije "Muzika da, droga ne", koju su Ministarstvo zdravlja i Vladina Komisija za borbu protiv narkomanije u školama pokrenuli uoči EXIT-a.

Ankete pokazuju da je dve trećine posetilaca festivala iz zemalja EU imalo dodir sa drogom, a iz bivše Jugoslavije njih 47 odsto, rekao je ministar zdravlja Srbije.

Lončar je apelovao na roditelje da "otvore oči i ne stavljaju stvar pod tepih", jer kako ističe, istinu je bolje saznati na vreme, kakva god da je.

Lončar je kazao da roditelji treba da znaju razloge zašto njihova deca probaju drogu, odnosno da li to rade da bi ušli u neko društvo, iz dosade usled nedovoljne fizičke aktivnosti, ili zbog porodičnih problema.

"Roditelji da isprate gde i sa kim idu njihova deca, šta rade na tim mestima. Nek pogledaju istini u oči i nek vode računa, a kada nešto posumnjaju treba da pričaju sa njima", rekao je Lončar.

Dodao je da je dovoljno primetiti promene u ponašanju deteta da bi se ispitalo da li za to postoji mnogo načina.

OPASNA DROGA u Srbiji - tableta i ode život!

Udar na narkomaniju: Specijalni timovi u školama

Povezano

Sve vesti