Osim: Srbi i ostali, učite od Hrvata

Autor:

Bivši selektor Jugoslavije analizirao kako i zašto su fudbaleri stigli do finala Mundijala i poručio svima u okruženju da se ugledaju na njih

9
A- A A+

Ivica Osim Foto: MONDO/Samir Cacan

Iskusni trener Ivica Osim nije preterano iznenađen uspehom fudbalske reprezentacije Hrvatske koja se plasirala u finale Mundijala u Rusiji.

Kaže da ništa ne dolazi slučajno i da su Hrvati u prethodnom periodu mnogo radili kako bi stigli do sjajnog rezultata.

"Stvarali su uvek pozitivnu klimu i njihovi igrači su vaspitavani na jedan drugačiji način. Nisu završavali karijeru sa parama koje dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način - ne potcenjujući nikog i ne precenjujući nikog. A to je najteže, naći neku meru da znamo ko smo, gde smo i šta možemo, a šta ne možemo. I to, objektivno, treba izneti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspeli su da naprave jednu ekipu koja je vrlo motivisana i tu motivaciju su zadržali dugi niz godina", rekao je bivši selektor Jugoslavije Ivica Osim za "Sputnjik".

"Medijski gledano, bili su umereniji nego mnogi drugi. Ono što hrvatski selektor Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koga su, hvala bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to išlo njima u prilog i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja pravili su sebi prijatelje i vrlo pametno su postupali, bez neke velike pompe", dodao je Osim.

On je naveo da ostale države bivše Jugoslavije treba da uče od Hrvatske.

"Za razliku od ostalih Jugoslovena, Hrvati znaju bolje podneti i uspehe i neuspehe. Oni su za razliku od ostalih puno toga naučili, a mi ostali pravimo se da znamo sve i ne volimo učiti. Zbog toga sve ostale bivše države Jugoslavije treba da budu pametne i izvući pouke od Hrvata. Treba prihvatiti da netko nešto bolje radi, a na to mi ne pristajemo nikada. Kad pristanemo na to, to će biti najbolji put. Ovo je dokaz više zašto su Hrvati došli do finala a, zašto ne - Srbija. Prema tome, treba biti pametan i iskoristiti iskustva Hrvatske koja su sveža i preispitati sebe, igrače i njihovo ponašanje, kao i medije", istakao je poslednji selektor Jugoslavije. 

Povezano

Sve vesti