Skoplje: Neće nam Rusi pokvariti dogovor s Atinom

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o promeni imena s Grčkom, koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je danas u Zagrebu makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

3
A- A A+
Skoplje, Makedonija Foto: MONDO/Predrag Vujić

"Oduvek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donela odluku", rekla je Šekerinska novinarima.

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o proterivanju diplomata, ali da će njena vlada "ostati budna i fokusirana" na primenu dogovora s Atintom, prenela je Hina.

Grčka je proterala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promeni ime u Severna Makedonija.

ZVANIČNO: Makedonce pozvali u NATO

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obe zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum.

"Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije mešanje na tom putu", rekla je Šekerinska posle sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom Džejmsom Matisom u Zagrebu.

Prema njenim rečima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji.

"Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi", rekla je ona.

ZBOG MAKEDONIJE: Grčka proteruje ruske diplomate!

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o evroatlantskim integracijama Makedonije koja je pozivnicu za članstvo u NATO čeka od 2008. a od 2005. početak pregovora s EU.

Lideri NATO su 11. jula pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu a članica bi mogla da postane kada se definitivno potvrdi promena imena zemlje.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je objavilo da smatra da je Makedonija silom uvučena u vojne snage NATO i da takav potez samo produbljuje podele i povećava napetosti u Evropi.

Povezano

Sve vesti