TUGA: Stradalo sedam crnih nosoroga (FOTO)

Sedam crnih nosoroga, kritično ugrožene vrste, nije preživelo pokušaj premeštanja iz Najrobija u nacionalni park udaljen nekoliko stotina kilometara, izjavio je neimenovani kenijski zvaničnik.

9
A- A A+

On je kao razlog njihove smrti naveo "nemar".

Poznata kenijska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Paula Kahumbu nazvala je "potpunom katastrofom" gubitak sedam crnih nosoroga.

Uginuo POSLEDNJI beli nosorog na svetu! (FOTO)


Kenijska služba za divlje životinje navela je ranije da prebacivanje nosoroga u nacionalni park ima za cilj porast njihovepopulacije.

Pogledajte fotografije crnog nosoroga:


Organzacija koja je do sada izvela brojna uspešna premeštanja životinja, nije saopštila kako su nosorozi stradali.

Keniji dosta: SMRTNA KAZNA za lovokradice

Radnici afričkih službi naporno rade na zaštiti crnih nosoroga od lovokradica koji ih ubijaju zbog velike vrednosti roga na crnom tržištu.

Crni nosorog je u Keniji spao ispod 1.000 životinja, a populacija slonova na 34.000. Prošle godine ilegalno je ubijeno 69 slonova, što je brojka koja bukvalno poništava prirodni priraštaj, kažu u organizaciji "Spasite nosoroge" (Save the Rhino).

Slonovi su atraktivni za krijumčare zbog slonovače, od koje se pravi nakit, religijske figurice i slično za Daleki istok.

Prema podacima Afričke fondacije divljeg sveta (African Wildlife Foundation, AWF), do 70 odsto ilegalne slonovače završi u Kini, gde se prodaje po 2.000 dolara za kilogram.

Kina je zabranila trgovinu od 1. januara ove godine, ali crno tržište postoji.

Slična je stvar i sa rogovima nosorroga, koji se uz to smatraju i lekovitima u slučajevima impotencije, groznice, kancera...

Naravno, pošto su sastavljeni od keratina, kao i ljudski nokti, takva moć ne postoji.

I pored toga, rog nosoroga može da košta i 60.000 dolara za kilogram, što je skuplje od zlata (44.000 dolara za kilogram).

Povezano

Sve vesti