mondo.rs

Ovo voće čuva vid

Autor:

Jedna pomorandža na dan značajno smanjuje rizik od slabljenja vida, pokazalo je novo istraživanje.

3
A- A A+
naočare, devojka, žena, lice, oči Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je samo jedna pomorandža u toku dana smanjuje rizik od razvijanja makularne degeneracije za više od 60 odsto.

Degeneracija makule je bolest središnjeg dela mrežnjače (makule) koje se obično javlja kod starijih osoba, i koje za posledicu ima gubitak vida u središtu vidnog polja.

Ova bolest je glavni uzrok slepila kod ljudi starijih od 50 godina, a čak i ako ne dođe do potpunog gubitka vida značajno otežava a zatim i onemogućava čitanje i prepoznavanje lica, iako očuvan periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti.

Naučnici sa "Vestmed instituta" u Australiji pratili su više od 2.000 odraslih osoba starijih od 50 godina, tokom 15 godina koliko je trajalo istraživanje.

Oni koji su tokom tog perioda jeli najmanje jednu pomorandžu u toku dana imali su za 60 odsto niži rizik od razvoja degeneracije makule na kraju istraživanja, od onih koji nisu imali tu naviku, preosi britanski "Miror".

"U suštini, utvrdili smo da osobe koje jedu najmanje jednu pomorandžu dnevno imaju znatno manji rizik od pojave ove bolesti od onih koje generalno ne jedu pomorandže. Flavonoidi iz ovog voća očigledno štite mrežnjaču od propadanja", kaže profesor Bamini Gopina, koji je vodio ovo istraživanje na Univerzitetu u Sidneju.

Tokom istraživanja, praćen je i uticaj drugih uobičajenih namirnica kao što su čaj, crveno vino, jabuke… na zdravlje oka, ali nije pronađena nikakva povezanost između konzumacije ovih namirnica i prevencije degeneracije makule.

"Flavonoidi su moćni antioksidanti i ima ih u gotovo svom voću i povrću, a značajno smanjuju rizik od zapaljenskih procesa u organizmu i vrlo povoljno utiču na naš imunitet", navodi se u studiji.

Evo kako da sačuvate dobar vid

Ovo svi ponekad radimo, a jako je opasno za oči

Šta boja očiju otkriva o zdravlju

Imate li pege u očima?

Kako da prilagodite šminku obliku oka

Povezano

Sve vesti