mondo.rs

Zašto trepnemo od iznenadne buke

Autor:

Evo šta se krije iza ovog refleksa.

0
A- A A+

Da li ste nekad primetili da trepnete od neočekivanog, jako glasnog zvuka? Tu refleksnu radnju ne možemo da kontrolišemo, kažu stručnjaci, a svrha joj je da zaštiti oči.

Ovaj refleks, reakcija na iznenadnu buku ili jako svetlo je instinkt koji nam je omogućavao preživljavanje hiljadama godina.

"Kada nas iznenadi buka, trepnemo a da toga nismo ni svesni, dakle, to je refleksna reakcija, koja ne zahteva da naš mozak pošalje 'komandu' oku da trepne", objašnjava profesor Džon Furnes, sa Univerziteta u Melburnu.

Traje samo jedan stoti deo sekunde, tako da nemamo vremena da o toj radnji razmislimo. Ljudi su tokom evolucije razvili ovaj refleks jer čuva oko od povreda, i to nam je pomoglo da preživimo.

Oči su veoma osetljivi organi, lako ih je povrediti, i zbog toga je u davna vremena ovaj refleks bio toliko važan. Jako glasan zvuk ili iznenadna buka mogu značiti da nešto pada u blizini, ili leti ka vama, i jasno je zašto je u takvoj situaciji pametnije zatvoriti oči, bez razmišljanja.

Neočekivano snažna svetlost takođe izaziva refleksno zatvaranje očiju, ali ova reakcija je malo drugačija, jer ipak podrazumeva poruku cerebralnom korteksu, tako da smo je svesni. Ujedno, to je čini i nešto sporijom.

Jaka svetlost može takođe oštetiti oko, otuda instinktivno zatvaranje očiju, prenosi "Dejli mejl".

I, zanimljivost za kraj, ove refleksne reakcije su zajedničke ljudima i životinjama.

Evo šta će sve vaše telo uraditi danas

Tagovi:

Povezano

Sve vesti