• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorci traže radnike, dnevnica do 30 evra

Izvor mondo.me

Kompanija Plantaže 13. jul ima u planu da ove godine ubere do 564.000 kilograma breskve, dok je planirani prinos grožđa sorte kardinal za ovu sezonu više od dve tone zbog čega im je potrebno još 800 radnika.

 Sezonski posao branje grožđa u Crnoj Gori 30 evra Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Radnika za sada imaju dovoljno, ali kako se uskoro kreće sa berbom vinskog grožđa ovoj kompaniji biće potrebno oko 800 radnika.

Simo Boljević, koordinator u vinogradarsko voćarskoj proizvodnji, za Dnevne novine je kazao da je berba kardinala počela 5. jula, te da je na berbi angažovano oko 70 radnika, ali da će uskoro biti potrebno i više radne snage. On je dodao da su vinogradi u dobrom stanju i da se nadaju dobroj sezoni.

Boljevič ističe da je za sve radnike koji dolaze sa strane, obezbeđen je smeštaj i hrana, pored zarade koja je dosta solidna, naime, radnik na Ćemovskom polju na dnevnom nivou može da zaradi i do 30 evra, pa i više.

Niko neće da radi za 600 evra mesečno!

“Kad je reč o grožđu, prosečan radnik može da ubere 60 do 70 gajbi u kojoj se nalazi oko sedam kilograma grožđa, ta gajba se radniku plaća 40 centi, tako da je prosečna zarada od 25 do 30 evra, mada neki radnici uberu i više” saopštio je Boljević.

Da su radnici uglavnom zadovoljni uslovima, potvrđuje i sezonski radnik iz Berana Bojan Bubanja koji je angažovan na berbi grožđa. On je rekao da ovaj posao radi 10 godina te da njegova dnevnica iznosi i do 25 evra.

"Ja sam sezonski radnik na berbama, ali radim i preko cele godine ovde. Berbu radim desetak godina. U proseku berem 40 gajbi ali ako je dobar dan i posluži raspoloženje, mogu da uberem i do 60 gajbi grožđa, to je opet 25 evra, što nije loša zarada. Malo nas ometaju vrućine ali smo navikli. Imamo smeštaj i dva obroka, tako da na uslove nemam primjedbi", naveo je Bubanja.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bojan

treba mi broj mobilnog zelim da radim

Garrosh

Što da rade naši kada nam je prosečna plata 500 evra...

Mile iz Nice

Kod njih ne bi radio da nemam leba da jedem

special image