Ode Azotara u stečaj

U pančevačku Azotaru biće uveden stečaj, ali ne pre 15. avgusta, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović posle sastanka sa radnicima i upravom Azotare, u kojoj od jutros štrajkuje oko 500 zaposlenih.

2
A- A A+
stanišić, biblioteka, protest, selo, katanac, brava, ključ, zatvoreno Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

"Ne možemo da razgovaramo sa strateškim partnerima, zbog dugovanja", izjavio je Bajatović, objasnivši kako se trenutno koristi proces privatizacije da se u narednih mesec dana sprovede socijalni program.

U buli 200 miliona evra

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali i u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, procenjene na oko 100 miliona evra. Od ukupnih dugovanja 90 odsto je dug Azotare Srbijagasu, objavila je TV N1.

"Predlažem vam sledeću varijantu - 200 evra po godini radnog staža, 100 evra će nadoknaditi Azotara uz pomoć Srbijagasa. Dakle, ako je 7.000 prosek, Srbijagas će nadoknaditi još oko 3.000 evra", rekao je Bajatović i dodao da stečajni postupak neće biti pre 15. avgusta.

Biće ostavljeno dovoljno novca za konzervaciju fabrike, a ako proizvodnja ponovo bude pokrenuta, Bajatović je najavio da na posao neće biti vraćeni svi radnici.

"Šta je moj savet u pogledu socijalnog programa? Prethodnih devet godina, Srbijagas je bio uz vas, ja bih uzeo socijalni program! Ako dođe do dogovora sa strateškom partnerom, pomoći će Srbijagas", rekao je Bajatović.

VELIKA HAPŠENJA: Pali direktor Azotare i još 92

Ranije je rekao da su dugovanja tolika zato što ne mogu da imaju bolje rezultate jer su bili i bombardovani i loše privatizovani.

"Za Azotaru najbolji model dokapitalizacija"

Povezano

Sve vesti