Srbija nagradila Brajana Koksa (FOTO)

Autor:

Nagrada "Aleksandar Lifka" uručena slavnom glumcu na Filmskom festivalu Palić.

0
A- A A+

Škotskom glumcu Brajanu Koksu je na Letnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Koksu je nagradu uručio direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović, koji je rekao da 2000. godine kada su ustanovili priznanje nisu ni pretpostavljali da će za 18 godina na Paliću pozdraviti najznačajnije ljude koji su stvorili evropski, svetski i naš film.

MONDOPop - vaša omiljena filmska emisija!

"Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručujem večeras nagradu 'Aleksandar Lifka' glumcu koji je od 1971. i uloge Lava Trockog do 2017. i Čerčila, ostvario više od 200 uloga u filmu i na televiziji", istakao je Zelenović.

Koks je rekao da je glumcu teško da shvati dimenzije svog rada i šta taj rad znači drugima.

"Znamo za kritičare i za profesionalce, ali ono što je važno jeste efekat filma na druge i primiti nagradu koja nosi ime pionira filma, vrednuje putovanje u karijeri pojedinca i zato je ovakav trenutak prilično značajan", istakao je Koks.

Brajan Koks (Dandi, 1946.) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao na pozorišne daske u rodnom gradu. Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što pre zaigrao u teatru.  Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Igrao je u holivudskim blokbasterima "Hrabro srce" Mela Gibsona, "Troja" Volfganga Petersena, "Planeta majmuna: Početak" Ruperta Vajata, "Bornova nadmoć" Pola Gringrasa, "X-Men 2" Brajana Singera, a među najnovijim ulogama je naslovna u ostvarenju "Čerčil" Džonatana Teplickog.  Prvi je tumačio ulogu Hanibala Lektora u čuvenom filmu "Lovac na ljude" Majkla Mana, a igrao je i u rediteljskom debiju Rejfa Fajnsa "Koriolan", koji je sniman u Srbiji, te je Koks mesec dana proveo u Beogradu kojim je, kako je rekao Tanjugu, oduševljen i želi ponovo da ga poseti.

Koks je 36. laureat nagrade "Aleksandar Lifka", a isto priznanje je uručeno i glumcu Radetu Šerbedžiji.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti