Makron: Zaboravili smo koliko smo bili bliski!

Veoma značajan susret za Srbiju u Parizu. Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao pomoć Srbiji na putu ka EU, a Vučić poručio da je mir preduslov za napredak zemlje. On je čestitao Makronu na pobedi na Mundijalu

Veoma emotivne poruke posle susreta francuskog i srpskog predsednika. Izazvalo ih je podsećanje na zajedničku prošlost u kojoj su Srbija i Francuska bile iskreni prijatelji...

Makron je posle susreta sa Vučićem podsetio na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u Velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

"Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas...Danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu...", naveo je francuski predsednik.

U duhu nastavka saradnje, Makron je obećao da će Pariz pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na putu ka Evropskoj uniji.

Makron je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine ako bude napredovala u reformama, ali da je potrebno da i sama Unija bude reformisana do tada. Dodao je i da Srbija ne bi trebalo da gleda na 2025. godinu kao na "automatski kriterijum" za ulazak u EU.

"I za druge zemlje sam rekao da bi trebalo da gledaju na ključne stvari, kao što su reforme. Ako budu napredovali brže u tim reformama nego što je predviđeno, onda pregovori (o članstvu u EU) mogu da budu zaključeni", kazao je francuski predsednik.

BRAVO, FRANCUZI, BRAVO, NOLE

Vučić je Makronu čestitao povodom pobede Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, dok je francuski predsednik čestitao Vučiću na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Vučić se obratio na francuskom rekavši: "Čestitao bih Francuskoj na pobedi na Svetskom prvenstvu. Moram reći da srpski narod sa vama deli sreću zbog ove pobede. Želim da iskoristim priliku i da zahvalim na toplom prijemu".

 On se, u Jelisejskoj palati zahvalio i Srbiji na saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije, ali i na pozivu da 11. novembra u Beogradu učestvuje na obeležavanju 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

I sam Vučić govorio je o "srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama, već vekovima".

Istakao je da očekuje podršku Markona u procesu evropskih integracija Srbije.

Kaže da je sa Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Srbija i Francuska istinski prijatelji"

"Dobili smo podršku od Makrona za pronalaženje komprimsinog rešenja sa Albancima na Kosovu da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima", rekao je Vučić.

Makron je bio zaintersovan kako ćemo se boriti za rešavanje problema u okviru migrantske krize da ćemo držati i pod kontrolom ali u skladu sa najvišim standardima tretiranja ljudi kako to Francuska i Makron zahtevaju, rekao je Vučić.

On je rekao da su se danas fokusirali na budućnost i da bilateralna saradnja napreduje posebno na ekonomskom planu.

Predsednik je zahvalio Makronu što, kako kaže, i Srbija i ceo naš region ponovo gledaju u Pariz, u Francusku za šta je, dodaje, zaslužan upravo Makron.

"Francuska je danas mnogo značajnija za naš region i celu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu. Ja sam otvoren čovek i govorim šta mislim. Čestitam što je vratio Francusku na mesto koje joj pripada u Evorpi i svetu", naglasio je predsednik Srbije.

Srpski predsednik je Makronu, povodom uspeha na Mundijalu čestitao na francuskom jeziku. Pogledajte snimak:

Izvor: Tanjug


DOLAZI U SRBIJU!

Francuski predsednik prihvatio je danas poziv da dođe u Srbiju, a predsednik Vučić rekao da se nada da će to da bude što pre.

Srpski predsednik  novinarima je preneo da je danas molio Makrona da Srbiju poseti što pre.

"Ja sam danas uspeo, mučio sam, mučio predsednika Makrona da mi obeća da će da dođe u Srbiju a ne samo ja ponovo u Pariz i na kraju sam uspeo i rekao sam da ću to da kažem srpskoj javnosti i da se on ne ljuti zbog toga", rekao je Vučić i obratio se Makronu rečima:

"Mi vas očekujemo punog srca i da to bude što pre",rekao je Vucić.

"I ja sam to potvrdio", rekao je Makron i zahvalio.

Makron je Vučića danas dočekao ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i gardu, nakon čega su razgovarali oko jedan sat. Po završetku sastanka usledio je radni ručak u Jelisejskoj palati a potom zajedničko obraćanje dvojice predsednika.


NIŠTA BEZ PODRŠKE FRANCUSKE
U izjavi novinarima Vučić je rekao da pozicija Srbije u postizanju kompromisa s Prištinom nakon današnjeg susreta i razgovora s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom svakako nije oslabljena, istakavši da "bez njene podrške ne možete da napredujete ni u Evropi".

"Možda nam je pozicija i za nijansu ojačana", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja srpskih novinara ispred ambasade Srbije u Parizu.

Kako je rekao ogromnu čast je Makron danas ukazao Srbiji, upitavši kada je francuski predsednik sa nekim od lidera zapadnog Balkana održao konferenciju za novinare, već su to saopštenja, navodeći da su se zadržali u razgovoru sat i deset minuta, i da je Makron pristao da održi konferenciju za novinare i odgovara na pitanja sa predsednikom jedne male zemlje a zatim ga otpratio zatim do automobila.

"To je poštovanje prema Srbiji i srpskom narodu" rekao je predsednik Srbije i dodao da ne treba zaboraviti da je 1918. godine nakon pobede u Prvom svetskom ratu na čelu defilea u Parizu na prvom mestu išla srpska vojska.

Dodao je da se mnogo toga promenilo, ali da je dobro da ponovo povežemo Srbiju i Francusku i ostvarimo dobre odnose, jer Francuska ponovo postaje strahovito moćna i važan potencijalni saveznik.

Bez njene podrške ne možete ni u Evropi da napredujete, rekao je Vučić.


Povezano

Sve vesti