Fonet

OPET KASNE SATOVI: Preti nam kazna zbog Kosova

Autor:

U Evropi opet kasne digitalni satovi zbog zemalja Balkana a Srbiji zbog toga preti kazna Evropskog saveza elektrodistribucija (ENTSO-E).

8
A- A A+
kombank dvorana, dom sindikata, sat Foto: MONDO/Stefan Stojanović

ENTSO-E je zapretio Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa samoproglašenim Kosovom, zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne, piše danas Dojče vele (DW).

Kakva je kazna, bolje da ne saznamo

Nigde nije rečeno kakve bi te sankcije mogle biti, ali ENTSO-E na svom internet portalu piše da bi do njihove primene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji "jasno odsustvo volje da se problem reši", navodi Dojče vele.

Početkom jula digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo su počeli da rade neprecizno, navodi DW.

Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to zbog spora između Srbije i Kosova.

Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT nije član Evropskog saveza elektrodistribucija.

Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, odnosno mrežu u kojoj distributeri moraju da minimizuju oscilacije.

Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora.

Evropski satovi kasne zbog Kosova!

Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da "smiri" oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osetne i napolju.

Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi, ali to nije trajno rešenje i sada je ENTSO-E zapretilo sankcijama Srbiji ukoliko ne reši problem sa Kosovom.

Povezano

Sve vesti