• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTB Bor: Kupac u septembru, milioni u decembru

Izvor Tanjug

Strateški partner za RTB Bor biće izabran najverovatnije u septembru, a do kraja godine će biti završena procedura i strateški partner će uplatiti prvi deo od 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, kaže ministar rudarstva.

  Antić o tenderu za RTB Bor Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski

Ministarstvo privrede objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pojašnjava da će strateški partner najmanje tri godine morati da zadrži postojeći broj zaposlenih - oko 5.000 ljudi.

Antić naglašava da će investicioni ciklus biti daleko veći od obaveznih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB-a i očekuje da će zbog toga broj zaposlenih biti i povećan u narednom periodu.

Objasnio je da tenderom nije predviđeno koliki će biti vlasnički udeo strateškog partnera i da će to zavisiti od njihovih ponuda.

Ministar Antić kaže da RTB sada pozitivno posluje, a da se strateški partner obavezuje da će nastaviti da izmiruje 'istorijske' dugove RTB - dugove iz prošlosti koji su uređeni kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije, a koji treba da se isplate u narednom periodu. Inače, prema ranijim procenama, reč je o dugovima od nešto više od 200 miliona dolara.

"Struktura tendera je takva da će nam ponuđači dati ponudu koliko za iznos od 350 miliona dolara traže procenta u vlasničkoj strukturi", rekao je Antić.

Kako je rekao, ključni elementi za izbor strateškog partnera su: koliki će procenat vlasničkog udela tražiti i kakav će imati biznis plan za investicije.

"Radili smo, zaista, naporno, bilo je puno aktivnosti i kontakata sa predstavnicima rudarske industrije. Interesovanje je pokazalo 11 kompanija sa kojima je potpisan ugovor o poverljivosti i one su analizirale RTB u prethodnom periodu".

Antić ističe da je Vlada Srbije na osnovu toga procenila da je dobar trenutak za rasipisivanje tendera i da može da se očekuje nekoliko dobrih i kvalitetnih ponuda snažnih rudarskih kompanija poznatih u svetu.

"One će do 20. avgusta dodatno analizirati ovaj paket za strateškog partnera i verujem da ćemo tokom septembra doći do izbora najboljeg ponuđača sa kojim onda nastavljamo zakonsku proceduru u vezi sa ugovorom. Verujem da će čitav proces biti zaokružen do kraja 2018. godine odnosno do kraja godine očekujemo i uplatu prvog dela od 350 miliona dolara, što je obaveza starteškog partnera u vezi sa dokapitalizacijom RTB-a, a na osnovu čega se aktivira sam ugovor", naveo je Antić.

Vlada objavila tender za RTB Bor

Kako je rekao, ponuđači će u biznis planu predstaviti viziju i projekat za RTB - koliko sredstava i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u proširenje postojećih kopova Majdanpek, Veliki Krivelj i Jama i koliko novca i u kojoj dinamici planiraju da investiraju u otvaranje novog rudnika Cerovo.

Antić dodaje da je sadašnji kapacitet topionice 80.000 tona.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnosti da stateški partner planira da, kao rezultat povećanih investicija u rudarstvo, ima veće količine koncentrata od onih koje sadašnja topionica može da prihvati, tako da postoji mogućnost da ponudi i investicije i u tom delu.

RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u zemlje, ali i da bi mogao sa strateški partnerom da se podigne na 1,8 odsto.

USLOVI TENDERA

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Kineska kompanija Cijin spremna da ulaže u RTB Bor

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih 10 godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora da se uplati naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile ispitivanje poslovanja.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaki

Podeliti milione narodu.

special image