Portparol "ispravio" Trampa: Rusija ostaje pretnja

Bela kuća je juče dala saopštenje u kome je "ispravila" svog šefa, predsednika SAD Donalda Trampa, i rekla da on zapravo veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "pretnja i dalje postoji".

2
A- A A+

AP navodi da je ova izjava portparolke Bele kuće Sare Sanders usledila svega nekoliko sati nakon što je sam Tramp negirao to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Predsednik SAD Donald Tramp upitan je danas, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bele kuće kratko odgovorio "ne".

Tramp: Da li je Putin lično odgovoran? Svakako da!

A kako zaista izgledaju Trampove "osude", koje se onda tumače mnogo dramatičnije nego što su date, lepo se vidi iz poslednjeg intervja za Si-Bi-Es ivning njuz (CBS). Voditelj Džef Glor je prvo podsetio Trampa da je šef Bele kuće ranije izjavio da se slaže s ocenom obaveštajnih službi SAD da se Rusija mešala u izbore 2016. Tramp odgovara: "Pa da i to sam već rekao, Džefe. Rekao sam to mnogo puta i rekao bih da je to tačno, pa da". Voditelj insistira na tome da Tramp nije povodom toga osudio lično Putina (na sastanku u Helsinkiju) i upitao "da li ga (Putina) smatra lično odgovornim". Sledi "osuda" u formi: "Pa, ja bih ga smatrao, zato što je on na čelu zemlje. Kao što sebe smatram odgovornim za stvari koje se dešavaju u našoj zemlji. Tako da bih ga kao lidera zemlje svakako smatrao odgovornim, da", kazao je američki predsednik.

AP navodi da Tramp nije kazao ništa više o pretnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primere američke sankcije protiv Rusije i proterivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD.

Bela kuća "pegla" Trampovu izjavu o Putinu

Tramp je dodao da Putin "to razume i nije srećan zbog toga".

AP navodi da je Tramp sazvao sastanak kabineta nakon sastanka koji je sa Putinom imao na samitu u Helsinkiju.

Sandersova je na brifingu u Beloj kući kazala da je Tramp rekao "ne" odgovorajući istovremeno na više pitanja i dodala da on veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije, kao i da Tramp preduzima korake da osigura da se to više nikada ne dogodi.

Helsinki: Šta kaže Putin, a šta Tramp

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD Den Kouts upozorio je prošlog vikenda da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001, preneo je "Glas Amerike".

"Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama", rekao je šef obaveštajnih službi SAD.

Kouts je rekao da je od te četiri zemlje, Rusija najagresivniji faktor. On je ovo kazao u u govoru na Hadson institutu nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hilari Klinton i tako se mešali u američke predsedničke izbore pre dve godine.

Navodi se da je Kouts upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu". Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obaveštajne agencije detektovale pre napada Al Kaide, 11. septembra 2001. godine.

TAJMS: TRAMP JE SVE ZNAO NA VREME

Tramp je, pre inauguracije, od obaveštajnih službi dobio detaljan izveštaj o direktnoj ulozi predsednika Rusije Vladimira Putina u mešanju te zemlje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, piše "Njujork Tajms".

U izveštaju se, kako je preneo Glas Amerike, osvetljavaju dosledni Trampovi napori da prebaci fokus sa bilo kakve uloge Moskve odigrane u njegovoj pobedi nad demokratom Hilari Klinton, uključujući i napred-nazad izjave u kojima je prvo odbacivao, a onda prihvatio otkrića američke obaveštajne zajednice posle sastanka sa Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

Tajms piše da je Tramp prvi put saznao o ruskim mešanjima 6. januara 2017. godine, dve nedelje pre svoje inauguracije, tokom sastanka u Njujorku u Tramp tornju sa tadašnjim direktorom CIA Džonom Brenanom, Džejmsom Klaperom, tadašnjim direktorom nacionalne obaveštajne službe, tadašnjim direktorom FBI Džejmsom Komnijem i admiralom Majkom Rodžersom, tadašnjim direktorom Nacionalne bezbednosne agencije.

Visokorangirani zvaničnici pokazali su tada novoizabranom predsedniku Trampu poverljive informacije prema kojima je Putin lično naredio hakovanje i kampanju dezinformisanja, uključujući i tekstove i mejlove ruskih vojnih oficira i informacije iz strogo poverljivih izvora bliskih licno Putinu, tvrdi "Tajms".

Dokazi su uključivali mejlove ukradene Demokratskom nacionalnom komitetu, koji su bili ključni u odvraćanju birača od Klintonove.

Međutim, posle brifinga, Tramp je izdao saopštenje šireći krivicu na "Rusiju, Kinu i mnoge druge zemlje, spoljne grupe i zemlje".

Predsednik je rutinski odbacivao istragu o ruskim sajbernapadima kao prevaru koju su pripremile demokrate i kao "lov na veštice" ciljane da podriju njegovo predsednikovanje, naveo je "Tajms".

Povezano

Sve vesti