Serija o Caru Dušanu: Glume naši sportisti!

Gorostasnog srpskog cara i njegove vitezove u visokobudžetnoj novoj seriji igraće sportisti!

Serija o Caru Dušanu: Glume naši sportisti! Foto: MONDO/Petar Stojanović

Istorijski spektakl, serija o caru Dušanu, u pripremi je u koprodukciji Srbije, Bugarske i Grčke, a reditelj Stojan Stojčić za MONDO otkriva detalje!

Za početak, u seriji će igrati sportisti i biće na staroslovenskom jeziku!

Serija "Car Dušan – vitezovi reda zmaja" imaće 24 epizode, zasnovane na romanu "Car Dušan" u dva toma Nikole Devure, koji je i scenarista serije. U pitanju je koprodukcija nacionalnih televizija Srbije, Bugarske i Grčke.

Na primeru "Nemanjića" videli smo da se istorijskom materijalu mora, bez izuzetka, pristupiti sa najvećom dozom pažnje prema detaljima. Na ovoj seriji, radiće čitav tim arhitekata, istoričara, pravoslavnih sveštenika iz sve tri zemlje…

"Ceo tim, a biće nas 60-70, pokušaće u potpunosti da se razmišljanjem i filozofijom transportuje u 14. vek. Ne smemo zaboraviti, živimo u Srbiji 21. veka, mi pričamo beogradskim akcentom, a u potpunosti moramo dočarati atmosferu Srednjeg veka. Kompletno ćemo 'uroniti' u ambijent tog doba, koristićemo pojmove iz tog jezika, ne pričam samo na nivou dijaloga, već i među sobom, tokom organizacije. Pokušaćemo u celosti da se saživimo sa tim dobom, znate kako kada otputujete u, recimo, Makedoniju, posle nekoliko dana, počnete da usvajate njihove reči, način govora? Tako ćemo morati, da bi mizansen bio autentičan, samo tako ćemo postići pravu kreaciju," rekao je Stojčić za MONDO.

Neće samo jezik biti veran dobu vladavine Dušana Silnog, već će i vizuelno ova serija doneti izuzetno kompleksne scene kako bi gledaoci mogli da urone u Srednji vek. Snimaće se u studiju u Sofiji, gde su već spremni kostimi, oružje, setovi srednjovekovnih sela, bolnica, pijace...

"Imaćemo osam kamera koje će snimati istovremeno, 'skriveno', nijedna neće videti neku od ostalih. Zašto – ako imate žablju perspektivu, pa krupan kadar, pa druge poglede na istu scenu, njih osam, kada sve to spojite na kompjuteru i počnete da slažete, dobićete dramaturški najubojitije kadrove. To je ono što nazivamo božanskom perspektivom, atmosferom ikone," rekao je Stojčić za MONDO.

Snimanje će biti i u jednom selu na tromeđi Srbije, Bugarske i Makedonije, kao i u studiju u Košutnjaku čija će izgradnja uskoro početi, a koja će biti "dom" Dušanovog viteškog reda.

Podela uloga verovatno je najvažniji faktor uspeha ove serije, a Stojčić je otkrio da će vitezove igrati sportisti!

"Car Dušan i njegovi vitezovi bili su gorostasi, imali su po 210 centimetara i više, i tražićemo ih među sportistima, ne profesionalnim glumcima."

Zbog čega ne? Da li će biti teško snimati tri godine sa ljudima koji nisu školovani glumci?

"Ni glavni glumci u Holivudu često nisu završili glumu. Takođe, oni koji kod nas obučavaju studente glume nisu nikada bili dobri glumci. Pogledajte Radeta Šerbedžiju, on je izveo jednu klasu i otišao dalje da se bavi svojim poslom, nije ostao da predaje na akademijama umetnosti. Takođe, niko iz 'Nemanjića' neće dobiti ulogu. Nisu zaslužili."

Mediji su preneli da je glavna uloga namenjena srpskom NBA asu Predragu Stojakoviću, pa smo zamolili Stojčića da nam otkrije da li je sa njim razgovarao o seriji.

"Mi nismo pominjali njegovo ime. Mi jesmo imali skice na kojima ga je neko možda 'prepoznao' i pomislio da baš on glumi, ali ga ja nisam pominjao. Čim smo pomenuli visinu glumaca, automatska pretpostavka su košarkaši, ali podvlačim da će to biti sportisti."

Glumačka ekipa će biti iz sve tri koproducentske zemlje, Srbije, Bugarske i Grčke, a režiser kaže – "zašto ne i neki Albanac? Carstvo se prostiralo do obala tri mora".

Stojčić je "po školi" arhitekta i smatra da će uvid koji njegove kolege imaju biti ključan za autentičnost serije.

"Neke stvari najbolje može da sagleda arhitekta, oni jednostavno izuzetno dobro poznaju Srednji vek. Oni znaju kako je izgledalo jedno selo, gde je zid stajao naspram zida, kada se gradilo na uzvišenjima da bi se video neprijatelj kako dolazi da napadne…"

Važan aspekt serije, osim istorije, biće i vera. Stojčić je ranije rekao da Srbi "vole pravoslavlje, ali ga ne razumeju".

"Srbi su to što jesu, zaista vole veru iako je ne poznaju. Mnogi ne bi umeli, kada ih pitate, da objasne razliku između katoličke i pravoslavne vere. Da prepoznaju Sveto pismo iz različitih uglova. Ako ih pitate, sa koliko eksera je razapet Isus Hrist, jedni će vam reći da ih je bilo tri, jedni da ih je bilo četiri. Mi ćemo ispričati deo priče iz tog razdoblja, tog Srednjeg veka za koji ljudi misle da je bio nekakvo kratko, mračno doba. A trajao je HILJADU godina! I dešavale su se loše stvari, ali i dobre, postojali su mračni trenuci, ali i prosvetljenje i renesansa," rekao je režiser za naš portal.

Ovaj projekat epskih razmera koštaće, po ranijim rečima autora, oko 500.000 dolara po epizodi, biće sniman čitave tri godine i trebalo bi da bude prikazan 2021. godine.

Da li ćete gledati seriju, ko bi po vama od sportista bio dobar izbor za uloge? Recite nam u komentarima!

Do tada, pogledajte kako se Savo Milošević snašao na pozorišnim daskama...

Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

...i MONDO TV - glumili su, a nisu glumci!

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti