Beta

POTVRĐENO: Srbija lider u zapošljavanju kroz SDI

Autor:

Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih investicija (SDI) u 2017. godini, posmatrano prema broju stanovnika, stoji u "IBM Global Locations Trend 2018".

1
A- A A+
fabrika, pogon, proizvodnja, mašina, komandna tabla, taster Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu IBM-a.

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 posto ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, automobilskoj, hemijskoj i elektro industriji, ocenjuje se u izveštaju.

Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora.

Vlada privatnicima platila 7.300 evra po radniku

"Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju od godine do godine, za region kao celinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora", dodaje se u izveštaju.

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata.

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5 odsto, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabeležen pad od 10-20 procenata.

IBM Global Business Services već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum - broj novootvorenih radnih mesta.

Povezano

Sve vesti