mondo.rs

Zdravko Mamić: Hrvati, a gde sam tu ja?

Autor:

"Svi nekome zahvaljuju. Mene niko ne spominje", rekao Zdravko Mamić, jedan od najzaslužnijih za uspeh Hrvatske na Mundijalu.

Zdravko Mamić: Hrvati, a gde sam tu ja? Foto: MN Press

"Šef" zagrebačkog Dinama, a po mnogima i prvi čovek hrvstakog fudbala, Zdravko Mamić, nalazi se u Bosni i Hercegovini, kako bi u Hrvatskoj izbegao zatvorsku kaznu od šest i po godina, na koju ga je osudio Županijski sud u Osijsku, zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Ali...

Hteli to da priznaju ili ne, Mamić je i te kako zaslužan za veliki uspeh "vatrenih" na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde je ekipa Zlatka Dalića stigla do finala i osvojila drugo mesto. Međutim, Mamića se na proslavi niko nije setio. Niko ga nije ni pomenuo.

"U Dinamu sam 48 godina. Nazivali su me najmoćnijim čovekom u hrvatskom fudbalu. Valjda i ja imam neke zasluge u uspehu reprezentacije", rekao je Mamić za "Dnevni avaz".

Sud BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj


Mamić je napravio bazu u Dinamu iz koje je "rođeno" nekoliko vrhunskih fudbalera, a među njima i Luka Modrić, najbolji igrač nedavno završenog Mundijala.

"Vidim da me ne spominju. Međutim, neosporno je da je ovo kulminacija našeg uspeha kroz baze koje smo napravili. Pa, ja sam decu poput Modrića, Lovrena, Kovačića i Ćorluke doveo kao izbeglice iz Bosne i Hercegovine. To su neosporne činjenice. Vidite, ja sam te momke načinio milionerima. Bio sam im poput očeva. Međutim, niko ništa. Svi nekome zahvaljuju. Mene niko ne spominje. Niko ne spominje ni Šukera ni Mamića. Moram da budem iskren i da kažem - prisutan je strah. Ne smeju da nas hvale, jer bi pojedinci onda bili podložni za napade", rekao je ogorčeni Zdravko Mamić.

Mamić sigurno i dalje ima veliki uticaj u hrvatskom fudbalu, ali će on vremenom početi da bledi. A, to će se verovatno i odraziti na uspehe Dinama i reprezentacije Hrvatske...

Povezano

Sve vesti