Upozorenje: Bošnjaci, poštujte zakone svoje države

Autor:

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je jutros čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da poštuju zakone svoje države.

48
A- A A+

ana brnabić Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ona ih je pre svega pozvala da poštuju Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Brnabićeva je naglasila da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati.

"Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki događaj koji se naziva 'svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća', a povodom dolaska osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova' naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina", saopštila je premijerka.

Pacoliju zabranjen dolazak u Novi Pazar?!

Brnabićeva ističe da, i kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, upozorava čelnike Bošnjačkog nacionalnog veća da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije", kaže se u reagovanju predsednice Vlade.

Pacoli: Nisam ja kao Marko Đurić

"Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno", naglasila je premijerka Brnabić.

Ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju Beograd nije odobrio zahtev za dolazak u Novi Pazar, prenosi Radio-televizija Srbije.

Zahtev je odbijen jer u UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija, saznaje RTS.

Pacolija je, inače, BNV Sulejmana Ugljanina pozvalo u posetu u svojstvu ministra spoljnih poslova Kosova, koje Srbija ne priznaje.

Povezano

Sve vesti