mondo.rs,MONDO/Agencije

Pacoli "gnevan" zbog upozorenja Ane Brnabić

Najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena, a Bošnjačko nacionalno veće Sulejmana Ugljanina saopštilo je nakon te odluke da je Pacoli "izrazio gnev" zbog pisma premijerke Srbije Ane Brnabić.

35
A- A A+Veće je saopštilo da je Pacoli "izrazio gnev zbog pretnji koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila njemu i BNV-u".

BNV i Sulejman Ugljanin, koji su pozvali Pacolija u Novi Pazar, u saopštenju su preneli Pacolijevo pismo u kojem on navodi da nije govorio na tribini "Proces uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti na Balkanu" zato što je četiri sata pre polaska za Novi Pazar Vlada Srbije zabranila prelaz.

"To je u suprotnosti s dogovorom u Briselu koji su naše dve vlade potpisale pre četiri godine, povodom čega ćemo napisati protestnu notu", kazao je Pacoli.

Upozorenje: Bošnjaci, poštujte zakone svoje države

On je Ugljaninu napisao, sapštio je BNV, i da mora da "izrazi svoj gnev", jer je zbog pozivnice koju je dobio, premijerka Srbije Ana Brnabić zvaničnim pismom "pretila njemu i BNV-u", dok se nalazila u SAD, zemlji koja je prva priznala tzv. nezavisnost Kosova.

Na Kosovu ljuti: Žalićemo se EU zbog Pacolija

Pacoli je najavio da će nezavisno od zabrane dolaska nastaviti sa svojim naporima "za jedan Balkan i Evropu gde neće biti zabrane prelaska granica i gde zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju... i da čuju drugu stranu".

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da poseti Novi Pazar, a Beograd je poslao negativan odgovor na zahtev za posetu.

Brnabić je povodom poziva i negativnog odgovora Beograda kazala da čelnici BNV-a treba da poštuju zakone Srbije, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Ona je dodala da poseta "osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina".

I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić smatra da bi poseta narušila stabilnost novopazarskog kraja.

"Tipična balkanska politika, koja je sadržana u sintagmi 'inaćenje na vlastitu štetu'. Ne vidim drugi smisao posete, poziva", rekao je Ljajić.

Povezano

Sve vesti