Indonezija: Stranci pred smrtnim kaznama za drogu

Francuz Mikael Blan, uhpašen u Baliju 1999. godine i osuđen na tešku zatvorsku kaznu zbog posedovanja droge, danas je oslobođen iz zatvora i napustio je Indoneziju u kojoj mnogo stranaca čeka na izvršenje smrtne kazne.

3
A- A A+

  Blan, kuvar po zanimanju, uhapšen je u decembru 1999. godine kad je imao 26 godina.

Uhapšen je na međunarodnom aerodromu u Baliju sa 3,8 kilograma hašiša u ronilačkim bocama. Blan je tada rekao da ga je jedan prijatelj zamolio da prebaci boce u Indoneziju.

"Streljani zbog droge, a tek ćemo da streljamo"

Francuz je bio osuđen na doživotni zatvor ali je dobio delimično pomilovanje 2009. godine kada mu je kazna smanjena na 20 godina. Nakon što je dobio i uslovno oslobađanje 2014. godine, Blan je morao redovno da se javlja tamošnjoj policiji a Indoneziju nije smeo da napusti do danas, 21. jula 2018. godine.

On, ona i dve tone kokaina plovili kroz Lamanš

Blan, koji sad ima 45 godina, odmah je proteran iz Indonezije kako nalaže zakon kada stranci završe izdržavanje zatvorske kazne.

Izvor: YouTube/BFMTVJoš dva Francuza izdržavaju zatvorske kazne u Indoneziji zbog posedovanja droge. Žerar Debec je 2011. godine osuđen na doživotni zatovor, a Serž Atlaui na smrtnu kaznu koju čeka u zatvoru.

Mnogi stranci se nalaze u indonežanskim zatvorima čekajući smrtnu kaznu. U Indoneziji nije bilo pogubljenja osuđenika u poslednje dve godine.

Povezano

Sve vesti