mondo.rs,mondo.me

Teške optužbe: Irinej kritikovao crnogorsku vlast

Autor:

U razgovoru za Dan, patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej, ocenio je da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme zločinačke NDH.

Teške optužbe: Irinej kritikovao crnogorsku vlast Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Patrijarh Irinej je komentarišući česte negativne poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao i najave da bi država mogla da oduzme imovinu pravoslavnoj crkvi ocenio da su one nezamislive u 21. veku, piše Dan.

On je naveo da je to nezamisliv problem za vreme u kojem živimo.

Bilo bi razumljivo da se ovo dešava u vremenu Turaka ili ustaša, ali ne i u našem vremenu mira i slobode, te da je to apsolutno neprihvatljivo i za Aziju, ne samo Evropu, dodao je patrijarh.

Fotogalerija:

Naveo je da će on kao patrijarh ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske, ako to bude potrebno, ali i da neće angažovati samo sebe, već da će alarmirati i ceo svet.

Šta kaže Vlada zemlje demokratskog kapaciteta

U reagovanju na te ocejne vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao "demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva". "Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocjene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet", navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

"Ja nisam mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo!", kazao je partrijarh za Dan.

On je dodao da ga trenutno stanje Srba u Crnoj Gori podseća ga na stanje Srba u Hrvatskoj u doba fašizma.

Patrijarh Irinej stigao u Podgoricu

"Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu, nažalost, postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji, ni Crnoj Gori. Stara je istina - Podeli, pa vladaj, pa se verovatno drže tog principa", ocenio je patrijarh srpski.

On je izrazio nadu da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi.

Komentarišući slanje crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh je rekao da je to glupost.

Vučić o oficirima CG na Kosovu: Nije prijateljski

"Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumeju. Tim pre što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno delo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom delu", zaključio je patrijarh Irinej.

Povezano

Sve vesti