MONDO/Srna

Drakonski udar na duvan i piće, čeka li to Srbiju?

Autor:

U Hrvatskoj se sprema ozbiljan udar na cigarete i alkohol. Ionako skupi, shodno akciznoj politici EU, pušenje i uživanje "u kapljici" bi, prema predlogu novog zakona, mogli biti skuplji za 50 odsto, navode mediji.

19
A- A A+
cigareta, pušenje, cigarete, pepeljara Foto: Mondo/Goran Sivački

Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju ima za cilj da dodatno napuni blagajnu zdravstva, te smanji konzumiranje cigareta i žestokih alkoholnih pića.

Harmonizacija

U sklopu harmonizacije Srbije sa poreskim sistemom EU, u okviru Poglavlja 16 i Poglavlja 29, predviđeno je da se znatno povećaju akcize na duvan, sa oko 50 evra na 1.000 komada, od koliko se krenulo 2016. godine na 90 evra, koliko bi trebalo da bude 2020. Prema akciznomi kalendaru za cigarete do 2020. godine, akciza raste na svakih šest meseci po do jula 2020. godine po 1,5 dinara po paklici. Uz to akcize se usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, ali samo ukoliko prelazi 2 odsto.

Tako bi maloprodajna cena jednog pakovanja žestokog alkoholnog pića mogla biti povećana za 50 odsto, a zarada bi bila uplaćivana u blagajnu zdravstva.

Ako flaša pića, na primer, košta 50 kuna (6,80 evra), na taj iznos bi bilo dodato još 25 kuna (3,40 evra), koje će biti direktno uplaćivane u zdravstveni budžet.

Jedan od motiva za poskupljenje pića i cigareta je i to da je u Hrvatskoj registrovano 280.000 alkoholičara i isto toliko onih koji "prekomerno piju".

Kada je reč o cigaretama, na kutiju cigareta koja košta 20 kuna (2,72 evra), bilo bi dodato još 10 kuna (1,36 evra) za zdravstvo.

Čeka li to i Srbiju? Ovako drastično verovatno ne, bar u doglednoj budućnosti, ali usklađivanje akcizne politike Srbije s EU je uveliko u toku.

Prema poslednjem poskupljenju od pre nekoliko dana, malorodajne cene su otišle naviše za desetak dinara, tako da paklica "marlboroa" košta u Srbiji oko 2,8 evra. Za pušače skupo, ali treba znati da s one strane Dunava u Save, u Hrvatskoj košta gotovo za evro više - 3,65 evra po paklici.

Da, da, ponovo su poskupele cigarete!

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.