Francuski Vojni muzej potražio pomoć u Beogradu

Autor:

Nekoliko dragocenih eksponata iz beogradskog Muzeja knjige i putovanja, biće izloženi u Vojnom muzeju u Parizu, upravo na molbu Francuza.

0
A- A A+

Muzej knjige i putovanja (Udruženja Adligat u čijem sastavu se nalazi i Muzej srpske književnosti) primio je zvaničnu molbu da pozajmi sedam dragocenih eksponata u Parizu kako bi bili izloženi tokom važne izložbe koju organizuje francuski Vojni muzej.

Izložba se organizuje povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a na njenom otvaranju će prisustvovati intelektualci i državnici iz celog sveta.

Molbu ovom srpskom udruženju uputio je direktor francuskog Vojnog muzeja general Aleksandar Anok de Seriež.

U fondu beogradskog muzeja nalazi se dragocena zbirka filatelije i numizmatike, a Udruženje Adligat poseduje i fond od više od milion knjiga.

Za izložbu "1917-1923: Na istoku, rat bez kraja?" Francuzi žele da pozajme nekoliko retkih poštanskih maraka i novčanicu koju je štampao general Vrangel, zarad boljeg ilustrovanja ratnog perioda u Jugoslaviji i Rusiji.

Vojni muzej u Parizu (Musée de l'Armée), jedan od najvećih i najznačajnijih vojnih muzeja u svetu. Nalazi se u Palati invalida, koja ima jednu od najimpresivnijih kupola u svetskoj arhitekturi, ispod koje se nalazi Napoleonov sarkofag.

Saradnja Adligata i Vojnog muzeja dogovorena je pre nekoliko meseci, kada je delegacija francuskog muzeja posetila Muzej knjige i putovanja kako bi se upoznala sa eksponatima koji se nalaze u njegovim fondovima.

MONDO TV u MUZEJU ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU DA POSTOJI u BEOGRADU

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti