• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuski Vojni muzej potražio pomoć u Beogradu

Izvor mondo.rs

Nekoliko dragocenih eksponata iz beogradskog Muzeja knjige i putovanja, biće izloženi u Vojnom muzeju u Parizu, upravo na molbu Francuza.

 Adligat pomogao Vojnom muzeju u Parizu Izvor: Viktor Lazić/Mondo

Muzej knjige i putovanja (Udruženja Adligat u čijem sastavu se nalazi i Muzej srpske književnosti) primio je zvaničnu molbu da pozajmi sedam dragocenih eksponata u Parizu kako bi bili izloženi tokom važne izložbe koju organizuje francuski Vojni muzej.

Izložba se organizuje povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a na njenom otvaranju će prisustvovati intelektualci i državnici iz celog sveta.

Molbu ovom srpskom udruženju uputio je direktor francuskog Vojnog muzeja general Aleksandar Anok de Seriež.

U fondu beogradskog muzeja nalazi se dragocena zbirka filatelije i numizmatike, a Udruženje Adligat poseduje i fond od više od milion knjiga.

Za izložbu "1917-1923: Na istoku, rat bez kraja?" Francuzi žele da pozajme nekoliko retkih poštanskih maraka i novčanicu koju je štampao general Vrangel, zarad boljeg ilustrovanja ratnog perioda u Jugoslaviji i Rusiji.

Vojni muzej u Parizu (Musée de l'Armée), jedan od najvećih i najznačajnijih vojnih muzeja u svetu. Nalazi se u Palati invalida, koja ima jednu od najimpresivnijih kupola u svetskoj arhitekturi, ispod koje se nalazi Napoleonov sarkofag.

Saradnja Adligata i Vojnog muzeja dogovorena je pre nekoliko meseci, kada je delegacija francuskog muzeja posetila Muzej knjige i putovanja kako bi se upoznala sa eksponatima koji se nalaze u njegovim fondovima.

MONDO TV u MUZEJU ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU DA POSTOJI u BEOGRADU

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE