mondo.rs

Šta se desi kad se "mozak smrzne"

Autor:

Osim što je osećaj stvarno odvratan, naravno.

1
A- A A+
sladoled Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Toplo je, i verovatno ne možete da odolite sladoledu, a ako je to slučaj, spemni ste i na "najgore": onaj osećaj kao da vam se mozak zaledio posle prve kašičice.

Neprijatno je, u najmanju ruku, a evo zašto se javlja taj iznenadni razarajući bol (sphenopalatine ganglioneuralgia) kad jedemo ili pijemo nešto jako, jako hladno.

Ovu vrstu glavobolje izaziva iznenadna, nagla i drastična promena temperature tvrdog nepca i grla, dakle, možete je očekivati posle prvog zalogaja ili gutljaja nečeg hladnog, objašnjava za Women's Health dr Kliford Segil, neurolog.

Ekspresno "hlađenje" tkiva dovodi do skupljanja krvnih sudova na tim mestima, što utiče i na anteriornu cerebralnu arteriju, važan krvni sud koji dovodi svežu krv bogatu kiseonikom u frontalni deo mozga, kaže dr Segil.

Pale se receptori za bol, budi se trigeminalni nerv koji šalje osećaje iz lica i usne duplje do mozga, i eto osećaja da vam se u mozak zabila ledenica.

Čitav ovaj proces od kašičice sladoleda…

Da li možete nešto da uradite da to sprečite? Pa, sećate se šta su vam govorili kad ste bili dete – polako liži taj sladoled.

Na svu sreću, čak i ako ne možete da odolite, bol nije opasan, traje svega par sekundi i prolazi sam od sebe.

Kada glavobolje treba da vas zabrinu

Navike zbog kojih imate glavobolje

Povezano

Sve vesti