MONDO/Tanjug

Patrijarh Irinej: Pomozite Grcima

Autor:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas apel građanima i preduzećima da pomognu Grčkoj.

 Patrijarh Irinej: Pomozite Grcima  Foto: Mondo/Stefan Stojanović


On apeluje na preduzeća i građane da se organizuju i da, svako prema svojim mogućnostima, prikupi pomoć za prvazilaženje posledica velikih požara koji su ovih dana zadesili, kako je naveo, nama uvek dragi i bratski grčki narod.

U saopštenju SPC dostavljenom medijima, patrijarh poručuje da svojom moralnom obavezom smatra da sve građane Srbije pozove da uzmu praktično učešće u prikupljanju te pomoći."Sa zebnjom u srcu primili smo vest da je život izgubilo preko sedamdeset ljudi, da ima mnogo pozleđenih i nestalih, da je plamen progutao ne samo šume, maslinjake i voćnjake nego i čitava naselja oko Atine i neka atinska predgrađa. I u drugim krajevima bratske Grčke besne, nažalost, šumski požari, od kojih su neki, po svemu sudeći, podmetnuti", naveo je patrijarh.

NOVI SNIMCI: Kuda vatra prođe - Grčka iz vazduha


Poručio je da je naša hrišćanska dužnost da podelimo patnju i bol svakoga bližnjega bez izuzetka, a naročito jednovernog i bratskog grčkog naroda, koji nam je uvek priticao u pomoć, posebno u 90-tim prošlog veka i posle.

"Pozivamo sve vas, braćo i sestre, da prikupljate finansijsku i materijalnu pomoć za sve unesrećene usled ove katastrofe.... Pozivamo vas da, u granicama svojih mogućnosti, organizovano, preko svojih parohijskih uprava, odnosno preko crkvenih opština i Eparhija, pristupite prikupljanju pomoći koju će Sveti Sinod naše Crkve proslediti Arhiepiskopiji atinskoj", naveo je.

"Za požare je kriv bezbožnik Cipras"

Apelovao je i na sva javna preduzeća, a naročito na građevinska i drvoprerađivačka, da građevinskim i drugim materijalom pomognu obnavljanje izgorelih domova.

"Uvereni smo da ćemo mi, pravoslavni Srbi, kao narod koji dobro zna šta su stradanja, razumeti patnju naše braće i sestara, primiti milost i naći blagodat za blagovremenu pomoć, koja će mnogo značiti onima kojima je potrebna", poručio je, uz blagoslov patrijarh srpski Irinej.


"Svom dušom smo uz vas u tuzi i bolu"

Patrijarh je poručio Arhiepiskopu atinskom Jeronimu da SPC svom svojom dušom učestvuje u tuzi i bolu zbog posledica užasnih požara, pre svega gubitka ljudskih života.

"Svom dušom učestvujemo, sa svom punoćom naše Crkve, u tuzi i bolu Vas lično, Jeladske Crkve i bratskoga grčkoga naroda, usled užasnih požara i uništenja domova i imovine, ali pre svega usled gubitka ljudskih života. Molimo se Gospodu za žrtve. Priteći ćemo u pomoć koliko budemo mogli", poručio je patrijarh, saopšteno je iz Beogradske patrijaršije.

Povezano

Sve vesti