Putovanja će biti JOŠ SKUPLJA!

Autor:

Očekuje se da će cene hotelskog smeštaja, avionskih letova i kopnenog prevoza biti veće od sledeće godine!

Putovanja će biti JOŠ SKUPLJA! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Globalna ekonomija diktira cene, a sudeći prema petoj godišnjoj prognozi globalnih putovanja, od sledeće godine ćemo za isto putovanje morati da izdvojimo više novca.

"Iako se čini da tržište ide u pravom smeru, ostaje rizik za globalnu ekonomiju kada uzmemo u obzir povećan broj sigurnosnih polisa, rizik trgovinskih ratova i neizvesnost Bregzita", kake Majkl Mekormik, izvršni direktor Globalna asocijacije za putovanja (Global Business Travel Association – GBTA).

Predsednik Carlson Wagonlit Travela Kurt Ekert dodaje da se očekuje povećanje cena na mnogim globalnim tržištima zbog inflacije.

GBTA prognozira da će sve to oblikovati cene putovanja u 2019. godini, a evo i malo detaljnijeg objašnjenja kako.

Pored pomenutih ekonomskih faktora, na cene avionskih letova uticaće i sve veći broj lou-kost kompanija, koje se sa "velikim" kompanijama bore čak i za duge letove.

Smatra se da će na to da utiče i povećanje cene nafte, pa se prognozira povećanje cene avionskih karata za 2,6 odsto.

Veće cene avio-karata podićiće i cene hotelskog smeštaja, a u tome i tehnologija igra važnu ulogu. Hoteli sve više igraju na kartu "personalizovanog iskustva" za svoje goste, što, naravno, košta. Očekuje se da će cene hotelskog smeštaja sledeće godine porasti za oko 3,7 odsto.

Kada je reč o kopnenom prevozu, očekuje se da će cene globalno porasti za samo 0,6 odsto, ali da će prevoznici kasnije pokušavati da još podignu cene.

GBTA prognozira da će cene ovog prevoza u nekim evropskim zemlhama biti veće i do četiri odsto, ali i da će putnici naredne godine biti sve manje zainteresovani za putovanje brzim vozovima. Umesto toga, biće više okrenuti putovanju automobilima sa drugima, a vožnje će sve više zakazivati preko aplikacija.

Povezano

Sve vesti