MONDO/Agencije

Lagard i Brnabić: Srbija za MMF svetski primer

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard istakla je na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da je Srbija "zemlja za primer" uspešne saradnje s tom institucijom.

16
A- A A+

ana brnabić Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Tokom sastanka na kojem je razgovarano o saradnji MMF-a i Srbije, Lagardova je pohvalila i srpsku IT industriju, ističući da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30 odsto godišnje.

Ona je navela da je Brnabićeva u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pomož u naprednim tehnologijama

Brnabićeva je dodala da je Srbiji potrebna pomoć kako bi se povećala efikasnost investicija u velike infrastrukturne projekte i da želi da se poveća broj investicija koje su zasnovane na inovacijama, oslanjaju se na nauku, istraživanje i razvoj.

Na sastanku je bilo reči i o novom sporazumu MMF-a i Srbije, koji će se sprovoditi 30 meseci, a isključivo je savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, što je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija do sada postigla.

Lagardova je najavila da će delegacija MMF-a doći u septembru u Srbiju, kada će biti razgovarano o nastavku reformi.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija u prethodnom, uspešno sprovedenom trogodišnjem aranžmanu koji je sklopljen sa MMF-om, pokazala da je sposobna da nadmaši mnoge od svojih makroekonomskih ciljeva.

"Program jeste bio težak, ali nam je mnogo pomogao. Srbija je sada potpuno drugačija zemlja", rekla je premijerka i zahvalila direktorki MMF-a što je aranžman koji je odobren Srbiji napravljen prema potrebama Srbije.

Brnabić: Moguće je obnoviti prijateljstvo sa SAD

Brnabićeva je kazala da je prethodna vlada započela i završila fiskalnu konsolidaciju i makroekonomsku stabilizaciju a da je zadatak ove vlade da postigne brži rast BDP-a.

"Radićemo na tome i treba nam vaša podrška, jer želimo da Srbija bude još bolja zemlja za život i poslovanje", naglasila je premijerka i navela da će prioritet biti reforma javnih preduzeća.

U nastavku posete Vašingtonu predsednica Vlade Srbije susrela se i sa kongresmenom Majklom Mekolom, predsednikom Komiteta za unutrašnju bezbednost i članom Spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma.

Povezano

Sve vesti