Kakvo traćenje vremena!

Autor:

Da li ste nekad pomilsili koliko dragocenih trenutaka izgubimo svađajući se sa onima koje volimo oko potpunih gluposti?

Verovali ili ne, prosečna porodica svađajući se provede 49 minuta dnevno, pokazalo je jedno istraživanje.

Roditelji se sa decom svađaju u proseku 2.184 puta godišnje, a polovina ovih rasprava odlazi na "pitanja" hrane i pića.

Psiholozi su anketirali 2.000 roditelja koji imaju decu starosti između dve i 12 godina i utvrdili su da se većina njih sa podmlatkom raspravlja oko toga šta će se jesti i piti na dnevnoj bazi.

U proseku, svakog dana u porodici će se neko sporečkati šest puta, što znači da se nedeljno sa najmilijima posvađamo 42 puta, ili 182 puta mesečno.

Najčešći povod je to što deca ne pojedu sve iz tanjira, a odmah zatim i činjenica da im je soba u haosu. Visoko na listi je i "kukanje" da su gladni, a zatim odbijanje da se jede bilo šta što roditelji smatraju zdravim, prenosi "Indipendent".

Ali, roditelji "pobeđuju" tek svaki drugi put, pošto u šest od 10 puta mame i tate pristaju na "kompromisno rešenje", zarad mira u kući.

U "top 10" povoda za svađu su i slatkiši koje deca jedu pred obroke, odugovlačenje sa odlaskom na spavanje, prekomerno korišćenje telefona, tableta i kompjutera, odlaganje završavanja domaćih zadataka, i pokušaji klinaca da eskiviraju pranje zuba.

Ipak, dobra stvar je što rasprava, u proseku, ne traje duže od osam minuta. Mame i tate mogu da očekuju da će dvaput više vremena u toku dana otići na "pregovore" sa decom, od kojih će se polovina završiti tako što će klinci na kraju isterati svoje.

Skoro 90 odsto roditelja ponudiće deci neku nagradu ako urade ono što bi trebalo, a najčešće je to dodatno vreme za igranje igrica, ili vanredni dodatak džeparcu.

A najčešća kazna kojim roditelji "prete" u ovim svakodnevnim svađama je ukidanje telefona, tableta, kompjutera i televizije na neko vreme.

Ko ima sestru, prepoznaće se

Svađajte se s ljubavlju

Povezano

Sve vesti