Preminuo Oliver Dragojević

Autor:

Pevač i kompozitor Oliver Dragojević preminuo je u Splitu u nedelju ujutru. Od njega se oprostili predsednica Hrvatske, klub Hajduk i brojne kolege sa muzičke scene.

Preminuo Oliver Dragojević Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Jedan od najpoznatijih hrvatskih pevača, Oliver Dragojević, preminuo je u pet sati ujutru u bolnici u Splitu.

To je za "Slobodnu Dalmaciju" potvrdila njegova porodica. Dragojević je umro godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

"Morski vuk", kako su ga zvali, rođen na Korčuli 1947, prvi put je nastupio davne 1961, na festivalu muzike za decu. Nastavio je kao mladić, nastupima na festivalima, ali i raznim klubovima po zapadnoj Evropi.

Pesmu "Galeb i ja" izveo je prvi put na festivalu u Splitu 1975, i postaja je njegov svojevrsni zaštitni znak.

"OTIŠLA JE DUŠA HRVATSKE"

U karijeri je napunio Karnegi hol u Njujorku, Rojal Albert hol u Londonu, parisku Olimpiju i Operu u Sidneju. Bio je oženjen i imao je tri sina.

Snimio je 23 albuma i osvojio mnoge nagrade, a ostaće upamćen na prostoru bivše Jugoslavije po hitovima "Nadalina", "Što to bješe ljubav", "Cesarica", "Stine", "Oprosti mi pape", "U ljubav vjere nemam" i mnogim drugim pesmama.

Iako je imao mnogobrojne obožavaoce ili bolje reći poštovaoce u Srbiji, a njegove pesme se i dalje mogu čuti na radio i televizijskim stanicama, pa i na svadbama, on je više puta izjavio da nema nameru da u Srbiju ikada dođe.

"Već sam to rekao i smatram završenom pričom. Ne znam šta bi trebalo da se dogodi da promenim svoje mišljenje. Jednostavno, tamo mi se ne ide. A i sam bih sebe time jako izneverio", izjavio je Dragojević pre nekoliko godina u intervjuu za hrvatski Tportal.hr

Na konstataciju novinara da publika u Srbiji želi da ga vidi i čuje, hrvatski kantautor odgovorio je: "Znam da oni dolaze na moje koncerte izvan Srbije. Oni koji baš toliko žele da me čuju, naći će me".

Povezano

Sve vesti