"Otišla je duša Hrvatske"

Autor:

Ovako su se političari, muzičari i fudbalski klub oprostili od Olivera Dragojevića.

Pevač Oliver Dragojević, čija je karijera obuhvatila pet decenija, preminuo je u nedelju ujutru u Splitu. Od njega su se oprostili zvaničnici, muzičari, kolege...

Otišao je Oliver Dragojević

"Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti jedinstvenog umetnika dalmatinskog zvuka, čiji nas je glas pratio celog života, tešio u trenucima tuge, osnaživao u ljubavima i ulepšavao naša veselja i radost. Njegove pesme nas prate od detinjstva, i zato njegov glas ne možemo nikada zaboraviti, jer se prepliće s najsrećnijim i najvažnijim trenucima naših života. Iako dalmatinskog porekla, bio je slušan u svim delovima Hrvatske, a i šire, uključujući i mnoge udaljene delove sveta, zahvaljujući najpre našim iseljenicima koji su njegove pesme i snimke nosili sa sobom, kao trajnu i čvrstu vezu sa domovinom," napisala je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Oliver bio duša te zemlje.

"Bio je duša Hrvatske, hvala mu na bezbroj krasnih pesama koje bude snažne osećaje, kojima je oplemenio generacije i obeležio naše živote," glasi saučešće premijera.

Fudbalski klub Hajduk, za koji je Dragojević strastveno navijao, takođe se oglasio saopštenjem i saučešćem.

"Bio je deo navijačkog puka, možemo s pravom reći 'jedan od nas' i zato je još tužnija cela hajdučka porodica. Bio je ponosan što je bio jedan od odabranih pevača koji je nastupio u Hrvatskom narodnom kazalištu za 100. rođendan HNK Hajduk. Decenijama je nastupao ne Bilim noćima, i odazivao se na brojne klupske aktivnosti," navodi klub i podseća na izjavu pevača da bi dao "tri svoja prva mesta, za jedno Hajdukovo".

Brojne kolege sa muzičke scene odale su počast Dragojeviću.

"Ovo je teško, ovo nema smisla, ovo je preteško... Na njegovim pesmama sam učila da govorim prve reči... Ovo je jako teško i ne želim da verujem, on je pape svih Dalmatinaca. Njegove pesme su ušle u nas kroz majčino mleko, on je u mom DNK, u tvom, i u tvom, i u svima nama. Hvala ti, pape, volim te, pape, plačem, pape, oprosti mi, pape, svi plačemo," napisala je Severina Kojić.

"Voleo sam te i volim kao da si mi bio otac. Pesme koje si nam ostavio sad su jedina uteha, molim te samo još jedno, poljubi mi Tošu i zapevajte jednu za sva vremena," napisao je Toni Cetinski.

Goran Karan zahvalio se Oliveru koji mu je "u životu pomogao".

"Ti si nam u životu svima puno pomogao i dao. Bio si tu, kao i ovaj grad i ovo more, kroz ceo život. A duša, duša nikad ne umire, i da hoće, ne može. Srećno ti bilo i još sto puta, hvala ti, na moru od pesama. Puno te volim," napisao je pevač.

Među prvima sa domaće scene Dragojeviću je počast odao Vlado Georgiev.

"Pretužno je što si otišao, a sinoć smo pevali tvoju pesmu… Ostaj zbogom prijatelju," napisao je Georgiev uz stihove "Ključ života".

Povezano

Sve vesti