Kako da smanjite procenat masti u telu

Autor:

Sve što treba da znate, ako želite da budete zdravi i u boljoj formi nego ikada pre.

3
A- A A+

Ako je vitka figura ono što želite, i želite da to "pitanje" rešite jednom zauvek, vreme je da se fokusirate na smanjenje procenta telesnih masti u korist mišića…

Našem telu potrebne su i masne ćelije da štite organe, zglobove, da učestvuju u sintezi hormona… I iako smanjenje procenta telesnih masti daje rezultat kojem težite - vitku figuru, opasno je i ako se izgubi suviše measti, jer nam ugrožava imunitet i neometano funkcionisanje organizma.

Prosečna žena ima između 21 i 33 odsto udela masti, ali i ovo varira. Kod žena koje se profesionalno bave sportom, procenti se kreću između 14 i 20.

Ako želite da snizite udeo telesnih masti, treba da imate u vidu da ne postoji jedan konkretan tip treninga koji bi odgovarao svima. Sve zavisi od toga kakav tip građe imate. Recimo, ako generalno niste gojazni, ali imate vam odnos masti i mišićne mase nije dobar, odlične rezultate daće treninzi snage. Ali, ako imate višak kilograma, a imate dobar udeo mišićne mase, u početku ćete napredovati brže ako se bacite na "nabijanje kondicije", piše PopSugar.

Ukoliko nikad niste redovno vežbali, za početak će biti dovoljna dva do tri treninga nedeljno, ali ako ste generalno u formi a želite da smanjite procenat masti, moraćete više da se potrudite, tako da vam ne gine trenig pet puta nedeljno. Bar.

Vežbajte sa nama: MONDO FITNES

Uz vežbanje, morate voditi računa i o ishrani, naravno, ako želite da promenite telesni sastav. Čisti proteini, dobre, zdrave masti i povrće. I onda još povrća… Izbegavajte prerađenu hranu, šećer, naravno, i alkohol.

Nema konkretne "dijete" koja će vam pomoći da smanjite udeo masti, ali ako se držite nekog restriktivnog režima ishrane, uz masti ćete izgubiti i nešto mišića.

Ako razmatrate "ukidanje" ugljenih hidrata, to može biti i dobro i loše, u zavisnosti od tipa građe i osetljivosti organizma na insulin. Ima ljudi kojima su neophodni da bi bili vitki, ima onih koji bolje izgledaju i vitkiji su ako ne konzumiraju ugljene hidrate.

Masti nemojte izbacivati, ali se držite zdravih masti. Znate već, orašasti plodovi, avokado, maslinovo ulje, plava riba…

Kad možete da očekujete rezultate? Ako vežbate redovno i pridržavate se zdrave ishrane (topla preporuka je da sami sebi pripremate što je moguće više obroka), možete da se nadate da ćete nedeljno izgubiti oko 0,8 procenata telesne masti.

Ali, pre nego što narpavite bilo kakve drastične promene u načinu ishrane i životnom stilu, posavetujete se sa lekarom.

Koliko treba da vežbate da biste skinuli pola kile

Povezano

Sve vesti