Lavovska bitka za život deteta!

Autor:

Gitarista Yu Grupe sa suprugom se preselio u Švedsku kako bi, nakon tragedije, drugom detetu omogućio uslove za odrastanje i negu koja mu je potrebna.

Lavovska bitka za život deteta! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Gitarista benda Yu Grupa, Petar Jelić, sa suprugom Aleksandrom i sinom Vukom živi u Švedskoj poslednjih godinu dana. Par je doživeo najstrašniji udarac, kada je prvi sin Viktor preminuo samo pet dana po rođenju. Zatim se rodio mali Vuk, koji je prvih godinu dana života proveo po bolnicama…

"Švedska nam je bila prvi izbor, jer ima sjajni socijalno-medicinski program, veoma human, ne oslanja se na savest pojedinca već na dobro osmišljen sistem. Aleksandra je aplicirala za posao profesora muzike, što je po struci, dobila ga i otputovala, a Vuk i ja smo joj se pridružili u Ešilstuni stotinak kilometara od Stokholma," rekao je Jelić (45) za magazin "Gloria".

Vuk je, pravo iz porodilišta, prebačen na Institut za majku i dete gde je bio na intenzivnoj nezi skoro mesec dana. Trećeg dana života doživeo je izliv krvi u mozak četvrtog stepena, osam puta je operisan.

"Bila je to svakodnevna borba, doktori i osoblje uradili su lavovski deo posla. Prvi put smo mu videli oči tek 22. dana po rođenju. U bolnicu smo morali da dolazimo nasmejani, to je bila Petrova parola, dok je meni bilo veoma teško i sedam dana nisam ni mogla da vidim dete. Prognoze nisu bile dobre… To je za njega bio život, ono što je dobijao od nas po nekoliko sati tokom poseta, dok je bio na aparatima. Dozvoljavali su nam da ga posetimo i noću. Kada je ojačao, to je bilo čudo," priseća se Aleksandra.

"Zahvaljujući lekarima Odeljenja neurohirurgije u Tiršovoj, dete neće biti biljka. Kada je izašao iz bolnice, bio je kao novorođenče, bez tonusa mišića, ležao je godinu dana na jednoj strani. Sada imamo druge izazove. Kada se dete razvija prirodno, ume da se kreće, da prati stvari oko sebe, Vuk je to sve preskočio i sada mi moramo da stimulišemo svih šest čula i motoriku," rekao je Petar.

"Napredovali smo, tražimo na svim stranama sveta ljude, tretmane i tehnike koji bi mogli da budu korisni. Borba za njegovo zdravlje trajaće do kraja njegovog života," rekli su roditelji ovog malog borca.

Vukovi problemi, kao i tragedija sa prvim sinom, imaju uzrok koji ovi hrabri roditelji još uvek, uprkos svim naporima – ne znaju.

"Ne znamo zbog čega se to događa našoj deci, a nadamo se da će medicina uspeti da utvrdi. Pored svih analiza i istraživanja, nismo dobili odgovore. I to je bio bitan razlog da se odlučimo na odlazak iz Srbije, o čemu ranije nikada nismo razmišljali. Sumnja se na retko oboljenje, do sada je zabeleženo samo 300 slučajeva u svetu, nijedan kod nas, a samo 50 u poslednjih pola veka. Želimo da znamo o čemu je reč, izgubili smo prvo dete i sa drugim već prve noći započeli borbu za život. Mi nemamo čega da se plašimo, najgore smo već doživeli, ostale su posledice koje moramo da prevaziđemo. Želimo da znamo istinu, jer imamo i veoma jaku želju da dobijemo još dece," kažu Petar i Aleksandra.

"Najvažnije je da Vuk sada izgleda fantastično, da je jedno nasmejano dete, jer smo uspeli to da mu prenesemo. Sve je u stavu, ostalo je samo forma," rekli su oni.

Povezano

Sve vesti