Najveći problem na Santoriniju

Autor:

Morbidno gojazni turisti obogaljuju magarce jašući ih tokom obilazaka ovog grčkog ostrva.

Magarci na živopisnom grčkom ostrvu Santorini, koji se vekovima koriste za transport, u poslednje vreme trpe teške posledice epidemije gojaznosti koja poprima sve veće razmere. Turisti su iz godine u godinu sve deblji, tako da lokalno stanovništvo magarce ukršta sa mazgama, da bi mogli da podnesu te kilaže…

U jeku sezone koja na ovom ostrvu traje od maja do oktobra, na Santorini pristane i do pet kruzera dnevno, koji nose i do 1.200 turista.

Santorini je poznat po brežuljcima i uskim uličicama ispresecanim stepenicama, i magarci se tradicionalno koriste kao "prevoz", jer vozila u mnoge delove ostrva, uključujući i glavni grad Firu, ne mogu da uđu.

Ali, borci za zaštitu životinja tvrde da su siroti magarci sad prisiljeni da nose ljude teže nego ikada pre, i to dugih sedam sati u toku dana, bez odmora i zaklona, tako da mnogima bude povređena kičma ili odrana koža na leđima od sedala koja ih žuljaju pod prevelikim teretom, prenosi "Dejli mejl".

Lokalno stanovništvo živi od ovih tura, ali su i oni shvatili razmere problema, pa se već neko vreme magarci ukrštaju sa mazgama koje su krupnije, više i mogu da povuku veći teret.

Teorijski, magarci ne bi trebalo da nose teret koji je teži od 20 odsto njihove težine, tako da ne bi trebalo da ih jaše osoba koja ima više od 55 kilograma. Ali, ograničenja u težini nema. Sirote životinje...

U top 10 evropskih ostrva je šest grčkih!

Povezano

Sve vesti