MONDO/Agencije

Kim Džong Un prekršio dogovor, pravi nove rakete?

Američke obaveštajne agencije, na osnovu nedavnih satelitskih snimaka jedne fabrike gde je proizvedena prva raketa koja može da stigne do istočne obale SAD, veruju da Severna Koreja gradi nove rakete.

2
A- A A+


To je preneo list "Vašington post."


Dokazi koji su nedavno dobijeni uključujući i satelitske slike snimljene poslednjih nekoliko nedelja ukazuju da su radovi u toku na najmanje jednoj, a možda i dve interkontinentalne balističke rakete na tečno gorivo u velikom kompleksu za istraživanje u Sanumdongu, kod Pjongjanga, navodi dnevnik juče pozivajući se na neimenovane zvaničnike.


"Ovi novi obaveštajni podaci ne nagoveštavaju povećanje kapaciteta Severne Koreje, ali pokazuju da se rad na naprednom naoružanju nastavlja više nedelja pošto je predsednik (Donald) Tramp preko Twittera napisao da Pjongjang 'više ne predstavlja nuklearnu pretnju'", napisao je list.

Ti izveštaji stižu nekoliko dana pošto je američki šef diplomatije Majk Pompeo priznao prilikom saslušanja u Kongresu da Pjongjang nastavlja da proizvodi gorivo za nuklearne bombe uprkos obećanju da će se denukleazovati i ;šest nedelja posle istorijskog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog vodje Kim Džong Una, prenosi Frans pres.

Pompeo je ipak na tom saslušanju rekao da američka dministracija napreduje u svojim razgovorima s Pjongjangom.

Bela kuća je saopštila da ne komentariše obaveštajne izveštaje.

Za više američkih zvaničnika i stručnjaka, kako prenosi Vašington post, nije iznenadjenje da severnokorejski poligoni za proizvodnju oružja ostaju aktivni, jer po njima, Kim Džong Un nije dao niakvo obećanje o tome na samitu s američkim predsednikom.

Ipak se pokazalo prošle nedelje da je Severna Koreja počela da demontira infranstrukturu u svojoj glavnoj bazi za lansiranje satelita, koja se smatra lokacijom za isprobavanje interkontinentalnih balističkih raketa.

U zajedničkom saopštenju Trampa i Kim Džong Una posle njihovog istorijskog sastanka u Singapuru severnokorejski vodja je ponovio da se obavezuje za "poptupnu denuklearizaciju korejskog poluostrva" ali je ostalo otvoreno kada će se to dogoditi i na koji način.

ISTORIJSKI SUSRET! Rukovali se Tramp i Kim

Izvor: youtube/CNN

Tramp: Razvio sam "posebnu vezu" s Kimom (VIDEO)

Povezano

Sve vesti