MONDO/Agencije

Brnabić: Odgovorićemo SAD na pismo o Draži

Pismo kongresmena Teda Poa u kojem traži da se objave dokumenta vezana za suđenja i pogubljenje Dragoslava Draže Mihailovića nije zvaničn zahtev Vašingtona, ali je relevantno i na njega ćemo odgovoriti, kaže premijerka Ana Brnabić.

19
A- A A+
Draža Mihailović. čiča draža, cica draza, draza mihailovic, cetnik, četnici, cetnici, pomen, ada ciganlija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ona je rekla da ne vidi da taj zahtev ima neku vremensku relevantnost.

"Pismo mi je uručio kongresmen Ted Po. To nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego pismo jednog kongresmena, kopredsedavjaućeg Srpskog kokusa, koji je mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije", rekla je Brnabić.

Navela je i da je Pou u ime predsednika Aleksandra Vučića, tokom nedavne posete SAD, uručila orden.

"To pismo nam je relevatno. Odmah sam ga predala našoj ambasadi u SAD, da kao i sva relevantna zvanična pošiljka ide ka svim resornim ministrima i u skladu sa insitutcionalnim mehanizmima odgovorićemo na to pismo", kaže Brnabić.

Kopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu uručio je nedavno pismo premijerki Srbije u kojem traži da se objave dokumenta vezana za suđenje i pogubljenje Dragoslava Draže Mihajlovića.

Premijerka Srbije bila je u poseti SAD povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave nad Belom kućom, a u kabinetu premijerke potvrđeno da joj je kongresmen Po uručio pismo i da će ono biti prosleđeno u redovnu proceduru.

Amerikanci traže da se objave dokumenta o Draži

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović je rehabilitovan pre tri godine.

Mihailoviću su vraćena građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Povezano

Sve vesti