• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUKE: Nude im za opremu, a njima treba keš

Izvor mondo.rs

Male i mikro firme u Srbiji muku muče i s tržištem i s bankama. Banke im nude povoljne investicione kredite, a firmama više trebaju oni obrtni - da plate sirovine, radnike, komunalije...

 Krediti za male firme - nude investicione, a njima trebaju obrtni Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šta treba malim privrednicima da održe i uvećaju svoj biznis, a šta zaista mogu da im ponude banke, bila je tema konfencije koju je u Beogradu organizovao portal Privredno.rs. I tu se videlo da se banke i mali biznismeni "ne razumeju" baš najbolje.

Banke u Srbiji sada imaju, iz perspektive unazad dve, tri godine moglo bi se reći, fantastične ponude kredita i niskih kamatnih stopa.

"Nije med šljiva"

Da se bankari lakše snalaze sa trgovcima i nekim drugim granama privrede smatra i Srbislav Vidojević, direktor Timomeda iz Knjaževca, velikog srpskog proizvođača. "Srpski sirov med je skup, najskuplji u regionu. To ne samo da pravi problem za izvoz, gde je konkurencija velika, nego i kod banaka. Ako ja moram da platim pčelaru 4€ po kilogramu meda a hoću da preradim 1.000 tona, to je 4.000.000€. Koja banka će u Srbiji meni da da toliko novca, i šta da mi traži kao garanciju. Med je skupa roba, nije to šljiva pa da košta 15 dinara kilogram", kaže Vidojević.

"Kamatne stope su zadnjih dve,tri godine pale su gotovo na pola. Sada imamo investicione kredite sa 6% ili 7% odsto kamate u dinarima, i 3,5% ili 4% u evrima. Jeftiniji su i svi drugi krediti, to je bilo nezamislivo do relativno skoro. Tu su i duži rokovi otplate, grejs periodi, mnoge druge povoljnosti", nabraja Zoran Ristić, direktor Direkcije Unikredit (UniCredit) banke za poslovanje s malim i mikro preduzećima.

Takve povoljne uslove banke mogu danas da ponude jer imaju podršku fondova EU, ali i u zemlji. Strane finansijske institucije "dele" rizik sa ovdašnjim bankama, tako da su kamatne stope pale.

Ali, i pored dobrih uslova za kreditiranje investicionog ciklusa, obim pozajmica malog i najmanjeg biznisa stagnira. Razlog je, kažu preduzetnici, što im se jednostavno povoljno nude "pogrešni" krediti.

"Mene zovu iz banaka i čude se kad im kažem da neću kredit. Meni klasičan kredit ne treba, pogotovo ne investicioni. Ni s opremom koju imam ne mogu da postignem pun kapacitet, jer kvalitetnu robu nije lako izvesti, a stalno mi nedostaju pare za otkup sirovine, amblažu, struju, radnike, marketing...", kaže Nedeljko Mišić, vlasnik fabrike meda Sanum per Fructus, iz Kragujevca.

Ove godine u Srbiji rekordnih 9.000 tona meda

A i kada je kupovao tu opremu bilo je povuci potegni. Banke ovde i dalje beže od startapa jer mala i nova firma nema na šta da stavi hipoteku ili zalogu. Pa se onda hipotekom opterećuje imovina roditelja, rođaka...

Mišić je za kredit od 50.000 evra morao da založi imovinu vrednu 120.000 evra, a sada teško da može da dođe do povoljnog kredita za obrtna sredstva kada mu je potrebno da u kratkom roku isplati sirov med pčelarima.

"Koristim samo revolving, kad mi treba platim odatle, jer s klasičnim kreditom bi mi stajale pare a rata dolazila svakog meseca. A meni naplata prodatog ne ide uvek istim tempom", kaže Mišić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iborac.

Ja gde god sam aplicirao za početnički kapital, kasnije za proširenje delatnosti.... Ispao sam budala. Prazna priča za obične ljude.

Ejpril O Nil

Evo ja ovome dajem mojih 2 tone meda za 3 evra po kilogramu. Odmah! Ako već plaća 4 kao što kaže ja ga častim taj jedan evro.

special image