"Davorina je mrzelo, pa sam zvao Olivera da peva"

Kompozitor koji je zaslužan za muziku mnogobrojnih filmskih i TV klasika, prisetio se saradnje sa Oliverom Dragojevićem i kako su nastale pesme iz filmova "Nacionalna klasa" i "Boško Buha".

"Davorina je mrzelo, pa sam zvao Olivera da peva" Foto: MONDO/Predrag Vujić

Jedan od najvećih kompozitora našeg prostora, Zoran Simjanović, čovek je bez kog kultni filmski i TV klasici ne bi bili to što jesu - za sva vremena. Svako ko čuje uvodne taktove njegovih kompozicija momentalno biva uvučen u svet filma za koji se melodija nepogrešivo veže.

"Kada se bira muzičar koji će da izvede kompoziciju, isto je kao kada se bira i glumac", istakao je za MONDO Simjanović, koji je za neke od najupečatljivih muzičko-filmskih i televizijskih dela odabrao da se čuje glas pokojnog Olivera Dragojevića.

"Oliver je bio prvobitno klavirista i počeo je da peva iz nužde, kao i svi mi, i na početku je sjajno pevao. Voleo je Reja Čarlsa isto kao i ja, jednostavno smo bili u istom tom fazonu, kako bi se danas reklo i vrlo je mirno i sjajno pevao, imao je tu mirnu boju glasa."

Zoran Simjanović je sarađivao sa Dragojevićem na tri kompozicije kojih se prisetio na dan kada se Hrvatska oprašta od slavnog muzičara čije će telo u kovčeg u katamaranu ploviti s Hvara i Visa u smeru Vele Luke na Korčuli gde je odrastao.

"Prvi put sam sa Oliverom radio u 'Nacionalnoj klasi'. On je pevao kompoziciju 'Zašto' - to je čuveni hit bio tada i još uvek je. Najtužnija priča je kada me je vozio jedan šofer i rekao mi: 'A, vi ste pisali 'Zašto''? Rekoh da jesam. Evo, i sad se naježim kad to pričam. 'Moram da vam kažem. Moj najbolji drug je umro kada je imao 19 godina i tražio je da mu na sahrani sviraju 'Zašto'.' Evo, opet sam se naježio - svaki put kad se setim toga koliko je njega pogodilo 'Zašto sve što je lepo ima kraj'. To je Marinin tekst koji je fantastičan i koji se sa Oliverovim pevanjem poklopio fantastično."

Poslušajte "Zašto" OVDE.

Poslednja plovidba: Ovako Hrvatska ispraća Olivera

Međutim, Oliver nije bio prvi izbor za ovu pesmu i sticajem okolnosti je ispalo da baš njegov glas ovekoveči ovu kompoziciju.

"Ja sam se za 'Zašto' mislio između njega i Davorina Popovića iz Indeksa. Napravio sam onda grešku i rekao organizaciji da zovu Davorina, ali njega je mrzelo da dolazi do Beograda. Onda sam ja zvao Olivera, koji je došao i snimili smo tu pesmu, a Davorin se kasnije pokajao što ipak nije on jer mu se svidela kada ju je čuo."

S obzirom na odličnu saradnju koju su ostvarili u filmu "Nacionalna klasa", Simjanović je potom s Oliverom na umu kreirao i kompoziciju "Nek nas sete" za film "Boško Buha" iz 1978. godine i istakao zbog čega su veliki muzičari poput njega.

Poslušajte numeru "Nek nas sete" OVDE.

"Već sam ga onda imao u glavi kada mi je bila potrebna neka takva kompozicija za 'Boška Buhu'. On je odmah došao i očas posla smo završili. Pošto je Oliver bio odličan muzičar, klavirista, samo mu pošalješ, u to vreme, kasetu, on presluša, dođe, otpeva za pet minuta i ode. Svi ti veliki pevači čuju jedanput, drugi put, otpevaju i nema tu šta više. Treću stvar sa njim koju sam radio je za seriju '1001 kameni brod' o našim jadranskim ostrvima i to je isto jedna lepa pesma", zaključio je kompozitor.

Preminuo Oliver Dragojević

OVO je kompozicija za seriju o jadranskim ostrovima.

Oliver Dragojević preminuo je u Splitu u nedelju ujutru, godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća.

Očekujte uskoro ceo intervju sa Zoranom Simjanovićem gde je više govorio o rokenrol počecima, važnosti filmske muzike, ali i očuvanju ovakvog nasleđa od prolaznosti vremena kroz diskografije i stvaranje svojevrsne Medijateke.

Povezano

Sve vesti