mondo.rs

Mislite da "radi lobi" u Holivudu?

Autor:

Sve češće čujemo "filmovi su sada politički korektni, moraju da imaju ovakve i onakve poruke", a da li je to zaista tačno?

Već smo vam objasnili zašto vas najnovija holivudska produkcija ne uzbuđuje onoliko koliko biste očekivali, kada izdvojite novac za bioskop i jedno tri sata vremena kako biste pogledali neko novo holivudsko "čudo".

Zašto su filmovi počeli da smaraju

Osim toga da su filmovi postali nezanimljivi, često čujemo i da su postali previše politički korektni i okrenuti slanju raznih društvenih poruka, ali to zapravo nije tačno.

Univerzitet južne Kalifornije sproveo je istraživanje koje je jasno pokazalo da filmovi nisu ništa korektniji, niti inkluzivniji, nego što su bili pre deset godina.

Istraživanje je obuhvatilo po stotinu najuspešnijih filmova iz svake godine protekle decenije, odnosno čak 48.757 likova u tim filmovima.

Žene na filmu

Iako u Americi živi 50,8 odsto žena, u filmovima iz 2017. samo 31,8 odsto uloga koje pred kamerom imaju i tekst odigrale su žene. I uprkos činjenici da su najuspešniji filmovi iz 2017. na američkim blagajnama bili "ženski", odnosno žena je igrala glavnu ulogu, samo 33 od sto najuspešnijih filmova imali su glumicu u "nosećoj" ulozi. Tri najuspešnija filma su, inače, "Wonder woman", "Poslednji džedaj" i "Lepotica i Zver".

Rasna neravnopravnost

Čak 70,7 odsto "govornih" uloga u 2017. ostvarili su belci. Sledeći su glumci afričkog porekla (12,1), latinoameričkog (6,2), azijskog (4,8), i srednjoevropskog porekla (1,7 odsto). Zbirno, manje od trećine uloga na filmu ostvarili su pripadnici rasnih grupa koje nisu dovoljno zastupljene, iako oni čine skoro 40 odsto stanovništva Amerike.

LGBT likovi

Kada je u pitanju 2017, čak 81 od sto najuspešnijih filmova nije imalo nijednog lika koji voli isti, ili oba pola, a nijedan od tih filmova nije nam prikazao transrodnog lika.

Najmanje zastupljeni

"Entertejnment vikli" prenosi da i dalje na filmu gledamo najmanje žena koje nisu belkinje, ili žena koje pripadaju LGBT populaciji. Čak 43 od stotinu filmova nije imalo nijednu jedinu crnu glumicu, 65 filmova nijednu latino glumicu. LGBT žene nisu se našle u čak 94 filma.

Iza kamere

Izveštaj je obuhvatio i prisustvo žena u produkciji, i otkrio poražavajuć podatak – od 1.100 filmova, koje je režiralo 1,223 filmadžija, samo 53 su bile žene.

List prenosi i da je na Holivudu da korak po korak ispravi ovu nepravdu, i to tako što će prihvatiti "rajdere inkluzije". Još jedan predlog je uvođenje obaveznih pet ženskih govornih uloga u svaki scenario, sa planom implementacije do 2020. godine, ali "Entertejment vikli" smatra da je malo verovatno da će se to dogoditi.

Povezano

Sve vesti