MONDO u Marijampolu: Da nema Šešupe...

Autor:

Litvanski gradić nije mnogo zainteresovan za fudbal i gostovanje bivšeg evropskog prvaka.

  MONDO u Marijampolu: Da nema Šešupe... Foto: MONDO/Jovan Terzić

/Od novinara MONDA iz Litvanije/

Rodni grad Darijusa Songaile, nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Litvanije, bivšeg centra nekoliko NBA i najboljih evropskih timova, ugostio je fudbalere Crvene zvezde koji u sredu od 19.30 (20.30 po lokalnom) igraju protiv Suduve revanš utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ogroman posao odradili su crveno-beli u beogradskom duelu pobedom 3:0, pa se očekuje da u Litvaniji samo "overe" plasman u narednu fazu.

Taj rezultat je, kao i odluka UEFA da zabrani organizovan dolazak gostujućih navijača, sigurno uticao da atmosfera u gradiću od oko 35.000 stanovnika ostane nepromenjena na dan utakmice.

Sve je mirno, trotoari gotovo prazni - čemu doprinosi i izuzetno toplo vreme, na koje, kako su nam rekli, meštani nisu navikli.

Spas od jakog sunca traži se u reci Šešupe, dugoj 298 kilometara i - bar za naše pojmove - izuzetno čistoj, koja prolazi kroz Poljsku, Litvaniju i Rusiju. Upravo je ona i najveća zanimljivost Marijampola.

Šešupe deli jedan poveći park u blizini centralnog trga, u kojem se nalazi staza za trčanje, tereni za odbojku na pesku, košarku i - ragbi. Ne i za fudbal, što samo pokazuje da "najvažnija sporedna stvar na svetu" i nije baš toliko bitna Litvancima. Ipak je ovde košarka sport broj jedan.

Ako je preko dana pusto zbog vrućine, nije nam baš jasno zbog čega su ulice prazne i u večernjim satima, kada je zahvaljujući povetarcu dosta prijatnije, ali tako je. Prazan je čak i pomenuti park kraj reke, ali na to značajno utiču i komarci.

Pogledajte fotografije:

Iako se u ovo doba godine u zemljama Baltika - uverili smo se u to nedavno u Rigi - smrkava tek oko 23 sata, prodavnice se zatvaraju u 22, a kafići sat vremena kasnije.

Celu noć radi jedino benzinska pumpa na ulasku u grad, a zanimljivo je da se u njoj ne mogu kupiti alkoholna pića. Jedino sokovi, kvas, bezalkoholno pivo i - bezalkoholni somersbi!?

Možda će atmosfera malo živnuti kako se početak utakmice bude bližio, mada su nam domaćini rekli da se na tribinama čiji je kapacitet oko 6.500 očekuje između tri i četiri hiljade gledalaca. Tu je i grupica Zvezdinih navijača koji su doputovali u sopstvenoj režiji, automobilom.

Opšti utisak je da se stanovnici Marijampola neće mnogo potresti zbog izvesne eliminacije svog šampiona, kao i da eliti evropskog fudbala Suduva neće preterano nedostajati…

Povezano

Sve vesti