Klimt - čuvena slika čuva tajnu? (FOTO)

Autor:

Posetite izložbu "Gustav Klimt - preteča moderne" na ovogodišnjem Street Art festivalu u Požarevcu i saznajte da li je "Poljubac" pravi ili ne!

Klimt - čuvena slika čuva tajnu? (FOTO) Foto: MONDO

Udruženje likovnih umetnika Art Distrikt uz podršku Grada Požarevca organizuje Street Art Festival od 3. do 6. avgusta u Požarevcu.

U sklopu festivala će biti otvorena izložba na otvorenom "Gustav Klimt - preteča moderne" u Tabačkoj čaršiji 4.avgusta u 19h.”.

Austrijski umetnik Gustav Klimt (1862-1918) je autor čuvenog "Poljupca" ali i mnogobrojnih radova koji se nalaze u privatnim kolekcijama bečkih kolekcionara koji ih čuvaju kao najveće blago.

Od njegovih radova, koji obuhvataju slike, murale, crteže i dela primenjene umetnosti, najpoznatije je upravo ulјe na platnu "Polјubac" (1907-08), umnožavano na hilјade puta, čak i na upotrebnim predmetima.

Najpoznatija, od nekoliko verzija "Poljupca", prikazuje dva lika na obali pokrivenoj cvećem na zlatnoj pozadini. Njihova priljubljena tijela umotana su u raskošnu odeću - ženski lik kleči, glavom naslonjena na rame i muškarčevu ruku koja je pridržava. Oči su joj zatvorene.

Klimt,poljubac Foto: MONDO

Muškarac stoji i grli ženu, glava mu je nagnuta napred, rukom gri vrat i glavu... ovako je opisana slika na Vikipediji.

U dokumentarcu BBC-a je istoričar umetnosti Džejms Foks ponudio drugačije objašnjenje slike - žena kleči jer joj je telo u grču - ona pokušava da se otrgne iz zagrljaja muškarca koji je na silu pribija uz sebe i pokušava da je poljubi, a ruka kojom ga "grli" ona ga zapravo grebe...

Interpretacija je mnogo, a šta je istina, možda saznate ukoliko posetite izložbu u Požarevcu!

Povezano

Sve vesti