Treba li deci reći da su gojazna? (ANKETA)

Autor:

Sve je veći broj gojazne dece, i u svetu i kod nas. Kako roditelji da se postave i treba li detetu da kažu da je gojazno?

Prema podacima Institua "Batut" iz 2017. godine, svako treće dete u Srbiji je gozajno, a procenat gojaznosti je u poslednjih 20 godina porastao za 60 odsto! Dakle, činjenica je da je sve više dece koja imaju veliki višak kilograma, a ništa drugačija situacija nije ni u svetu. To je podstaklo stručnjake i roditelje na debatu da li bi mama i tata trebalo da intervenišu i kažu detetu da je "debelo" i ako da, kako najbolje prići toj temi.

ALARMANTNO: Svako treće dete nam je gojazno!

Nutricionistkinja dr Džoana Mekmilan upozorava da živimo u okruženju u kojem je i odraslima i deci sve teže da kontrolišu kilažu.

"Okruženi smo onim što se sada smatra normalnim: visoko obrađena hrana, grickalice, sedenje na kauču i gledanje televizije ili igranje igrica umesto bavljenja nekim sportom... veoma je lako preterati u svemu tome", ističe ona.

Australijski savetnik za roditeljstvo dr Džastin Kalson kaže da su mame i tate deo tog problema.

"Kada uđete u dnevnu sobu prosečne porodice uveče, videćete da su i roditelji 'zalepljeni' za ekrani – ni oni nisu aktivni kao što su nekad bili", kaže on.

Kada je reč o borbi sa ovim problemom, dr Kalson veruje da stvari ne možete da poboljšate tako što ćete ih pogoršati.

"Studije pokazuju da je jedna od najgorih stvari koje možete da uradite da detetu kažete da je debelo. Deca kojoj je to rečeno, imali su mnogo veće šanse da i dalje imaju problem sa viškom kilograma 10-15 godina kasnije jer i sama počinju da veruju u to i prihvataju gojaznost", smatra on.

Dr Kalson dodaje da je naročito teško sa devojčicama razgovarati o telesnoj težini jer, naučno gledano, njih više brine estetski izgled tela, dok su dečaci fokusirani na to šta njihovo telo fizički može da uradi.

"Mnogo efikasniji način da se kontroliše telesna težina je da se deca nauče da vode aktivan životni stil – ne mora svaki dan da se pojede kolač posle ručka, a trebalo bi i da se bave sportom i da šetaju posle večere".

I korisnici Facebooka dali su svoje mišljenje na ovu temu, a mnogi smatraju da su roditelji krivi za gojaznost dece.

"Ne morate da kažete detetu da je debelo, ključno je da ga podržavate. Odrastite i budite roditelji,deca su previše zaštićena od grube realnosti", jedan je od komentara na ovu temu.

Neki smatraju da nema potrebe da do svega toga uopšte dođe, ako roditelji od samog početka dete uče zdravim navikama.

Nutricionistkinja dr Mekmilan kaže da je zaista važno na vreme početi i decu učiti važnosti zdrave ishrane, umesto da se samo fokusiramo na kilažu.

"Učite decu o ishrani, o tome koliko je to važno da njihov mozak dobro funkcioniše u školi, da imaju energije za sve što žele tokom dana. Dakle, stavite naglasak na zdravlje", savetuje ona.

Osim toga, kaže da vi, kao roditelj, nikada ne bi trebalo da o svom telu govorite nešto ružno i negativno pred detetom jer to može da stvori negativne asocijacije prema hrani.

Oboje eksperata su saglasni da je najbolje da maksimalno izbegavate razgovor o fizičkom izgledu u tom kontekstu, a da istaknete da su zdrava ishrana i fizička aktivnost važni za zdravlje, akademski uspeh i energiju.


Povezano

Sve vesti