Veganizam, tj. ishrana zasnovana na namirnicama isključivo biljnog porekla, sve je popularniji. A evo šta se dešava u organizmu kada postanete vegan.
U poslednjih desetak godina, veganizam je sve popularniji i sve je više ljudi koji jedu namirnice biljnog porekla, a iz ishrane izbacuju hranu životinjskog porekla i mlecne proizvode.
Istraživanja pokazuju da veganizam ima nekih dobrih efekata na zdravlje, ukoliko se režim ishrane dobro isplanira. Za one koji su ranije jeli dosta mesa i mlecnih proizvoda, nagao prelazak na vegansku ishranu može da bude velika promena.
Evo šta se dešava u organizmu kada postanete vegan.
Prvih nekoliko nedelja
Prva stvar koju primete oni koji postanu vegani je da imaju više energije jer više ne jedu preradenu meso, vec voce, povrce i orašaste plodove. Ove namirnice sadrže dosta vitamina, minerala i hranljivih vlakana.
Kako odmice tih prvih nekoliko nedelja, promenice se rad creva – ili cete imati redovnije stolice i bolje variti ili cete možda biti naduti više nego inace i imacete više gasova. Razlog za to je što veganske namirnice sadrže više hranljivih vlakana i više ugljenih hidrata koji fermentišu u crevima i mogu da dovedu do sindroma iritiranih creva.
To ce se vremenom smiriti i nastupice pozitivne promene bakterija u debelom crevu, u zavisnosti od toga da li su veganske namirnice koje jedete napravljene od obradene hrane i rafinisanih ugljenih hidrata ili su vam obroci balansirani.
Iako to još uvek nije naucno dokazano, naucnici veruju da prisustvo veceg broja razlicitih bakterija u crevima može da budu dobro za ceo sistem.
Tri do šest meseci kasnije
Nakon nekoliko meseci veganske ishrane, moguce je da cete primetiti da vam je koža cistija i da su akne nestale ako ste ih imali, a sve to zahvaljujuci vocu i povrcu i smanjenom unosu obradenih namirnica.
Do ovog trenutka, medutim, rezerva vitamina D u organizmu možda je opala jer taj vitamin, kada je rec o hrani, unosimo mesom, ribom i mlecnim proizvodima.
Vitamin D je veoma važan za kosti, zube i mišice, a hronican nedostatak ovog vitamina se povezuje sa kancerom, srcanim bolestima, migrenama i depresijom. Inace, zalihe ovog vitamina "traju" oko dva meseca.
Koliko dugo ce se uskladišten vitamin D zadržati u vašem telu zavisi od godišnjeg doba jer ga leti upijamo iz sunceve svetlosti. Pobrinite se da konzumirate namirnice koje sadrže ovaj vitamin ili uzimajte suplemente, ako je to neophodno.
Posle nekoliko meseci, balansirana veganska ishrana koja sadrži manje soli i obradenih namirnica dobro ce uticati na kardiovaskularno zdravlje – sprecava srcane bolesti, srcani udar i smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa.
S obzirom na to da se ovim namirnicama unosi manje gvožda, cinka i kalcijuma, naše telo ih bolje apsorbuje iz creva. Ta adaptacija može da bude dovoljna kod nekih da se spreci nedostatak ovih minerala, ali kod nekih nije tako, pa moraju da uzimaju suplemente.
Ne jedete mlecne proizvode? Evo šta da ocekujete
Od šest meseci pa nadalje
Nakon otprilike pola godine veganske ishrane, polako se troše zalihe vitamina B12 u organizmu. Ovaj vitamin je veoma važan za krv i nervne celije, a ima ga samo u namirnicama životinjskog porekla.
Simptomi nedostatka vitamina B12 su osecaj nedostatka vazduha, iscrpljenost, slabije pamcenje, utrnulost u šakama i stopalima.
Nedostatak ovog vitamina može da se spreci konzumiranjem tri porcije dnevno namirnica koje ga sadrže ili uzimanjem suplementa. Ali, veoma je važno obratiti pažnju na nedostatak vitamina B12 jer to "poništava" sve dobre efekte veganske ishrane i može da dovede do trajnih oštecenja nerava i mozga.
Nakon nekoliko godina, i kosti ce osetiti razliku. Naš skelet je skladište minerala i do 30. godine života možemo da dodajemo minerale kroz ishranu, a nakon toga naše kosti ne mogu više da apsorbuju minerale, zbog cega je od kljucne važnosti da se do 30. godine unosi dovoljno kalcijuma. Od tog perioda života, telo uzima kalcijum iz skeleta, a ne možemo ga više uneti kroz ishranu, pa kosti vremenom postaju sve krtije.
Povrce bogato kalcijumom, poput kelja i brokolija, može da zaštiti kosti, ali mnogi vegani ne unose dovoljno kalcijuma i zbog toga imaju 30 odsto vece šanse za lomljenje kostiju. Osim toga, kalcijum unet biljnom ishranom je teže apsorbovati, zbog cega se preporucuju suplementi ili konzumiranje dosta namirnica koje ga sadrže.
Kada je rec o veganskoj ishrani, balans je kljucan jer dobro izbalansirana veganska ishrana može da ima odlicne efekte na zdravlje. Sa druge strane, mnogi od tih dobrih efekata se poništavaju ako ishrana nije balansirana.