Kako se intimna zona menja s godinama

Autor:

Celo telo se menja s godinama, pa je logično da se neke promene dešavaju i u intimnoj zoni.

"Baš kao i svaki drugi deo tela na kojem se nalaze koža, žlezde i dlačice, na izgled vulve i vagine utiče starenje, ali i to koliko vodite računa o higijeni i zdravlju", kaže ginekolog dr Šeri Ros.

Ne menja se samo izgled intimne zone – promeniće se i osećaj "tamo dole", način na koji funkcioniše tokom seksualnog odnosa...

Zato, da vas sve to ne bi iznenadilo, ginekolog objašnjava kakve sve promene godine donose vašoj intimonoj zoni.

Kako se menja u tridesetim

Prva dramatična promena desila se u pubertetu. Tada su hormoni počeli da "kruže" u organizmu, a usmine su se uvećale, pubične dlačice su porasle i počeo je da se luči sekret.

Vaš polni organ ponovo se menja nakon rođenja prvo deteta, što se kod mnogih žena dešava u tridesetim godinama. Kod svakog porođaja mišiće karlice se istežu, rastežu i cepaju kako bi bebina glava mogla da prođe, objašnjava dr Ros.

"Ovaj uzani prostor nikad neće biti potpuno isti", dodaje ona. Najčešće većina žena primeti da im je intimna zona "veća", odnosno šira, pa je i drugačiji osećaj prilikom seksualnog odnosa, mada to zavisi od žene do žene.

Cepanje karličnih mišića ne utiče samo na osećaj. "Spoljašnjost polnog organa može da izgleda opuštenije ili ispupčenije", kaže ginekolog Salena Canoti.

"Žene vremenom primećuju da se tkivo uvećava. To su samo neke od promena koje nastaju zbog porođaja i starenja".

U međuvremenu, promena nivoa estrogena posle trudnoće može da dovede do toga da polni organ bude suv, mada je to najčešće samo privremeno.

Kako se menja u četrdesetim i pedesetim

Nakon porođaja, sledeća promena će nastupiti u perimenopauzi, odnosno pet do deset godina pre menopauze. Tokom perimenopauze, telo proizvodi manje estrogena nego inače.

"To se najčešće dešava u četrdesetim, mada kod nekih žena i kasnije", kaže ginekolog dr Ostin. "Estrogen održava kolagen i vlažnost, podstiče protok krvi u intimnoj zoni", dodaje dr Tofil.

Zbog manje estrogena, polni organ postaje "tanji" i manje elastičan, proizvodi manje lubrikanta. Posle menopauze, koja se najčešće dešava u pedesetim godinama, polni organ se blago smanjuje, usmine postaju tanje, potencijalno i boja može malo da se promeni, a koža da bude opuštenija.

Može da dođe i do vaginalne atrofije, zbog čega seks može da bude bolan.

Kako da očuvate zdravlje intimne zone

Dobra vest je da te promene koje se dešavaju s godinama ne moraju negativno da utiču na vas niti na vaš seksualni život. Evo šta savetuju ginekolozi kako biste ublažili simtpome.

Pronađite lubrikant koji vam se dopada. Kod žena koje se bliže menopauzi ili su prošle kroz tu promenu, ali i posle porođaja, intimni organ može da bude suv usled manjka estrogena. Pronađite lubrikant koji vam se dopada i koji vam odgovara i tako ćete ublažiti suvoću, ali i bol i neprijatnost.

Druga opcija je da uz konsultacije sa ginekologom uzimate sulemente estrogena.

Održavajte seksualni život. Što češće radite "ono", to će vam biti lakše da održavate seksualni život. Dr Canoti objašnjava da kada predugo niste seksualno aktivni, polni organ postaje manje elastičan. To se odnosi na žene u perimenopauzi, kao i na žene koje su ušle u menopauzu.

Hidrirajte organizam, iznutra i spolja. Unošenje vode će hidrirati vašu kožu, ali i polni organ. Hidratacija je važna i za cirkulaciju, a što više krvi protiče kroz intimnu zonu, to je ona osetljivija. Izbacite alkohol ako ga konzumirate jer ono dehidrira tkivo.

Prestanite da pušite. Ako vam je bilo potrebno da čujete još jedan razlog zašto da ostavite cigarete, znajte da cigarete snižavaju nivo estrogena, što pojačava simptome starenja "tamo dole".

Povezano

Sve vesti