mondo.rs

Film o kralju Petru koštao 2,3 miliona evra

Autor:

Lazar Ristovski i njegova porodica završili su snimanje filma "Kralj Petar Prvi". Danica Ristovski kroz suze: "Ovo je više od filma, više od života". Troškovi snimanja 2,3 miliona evra. Zahvalnost Vučiću.

"Godinama sam tražio sponzore za ovaj film, nikoga nije bilo briga za ovaj projekat. Rekao sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - nećemo valjda godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu da obeležavamo recitalom i folklorom? Rekao mi je da to ne bi bilo u redu. Bez njega ne bi bilo ovog filma", rekao je danas Lazar Ristovski pred gomilom predstavnika medija.

Priča o čuvenim vunenim čarapama u kojima je kralj Petar Prvi Karađorđević umro, inspirisala je Lazara Ristovskog da, posle sedmogodišnje pripreme projekta, prikaže kralja kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava tokom rata.

Ranije je ovaj projekat označio kao priču o "najvećoj patnji i junaštvu onih koji su branili Srbiju".

"Ovaj deo srpske istorije bio je zaboravljen", rekao je danas Ristovski, dodajući da su film i serija "napravljeni u slavu Srbije, u slavu patriotskih osećanja kod srpskog naroda". 

Snimanje filma (i serije) je završeno i sada je materijal u postprodukciji. Film je sniman 110 dana, a ostalo je da se snime još 4 za potrebe serije.

"U Srbiji ne postoji nijedna arhitektonski sačuvana ulica iz Prvog svetskog rata, zbog čega su veliki troškovi postprodukcije", rekao je Ristovski, dodajući da će za film i seriju biti potrošeno 2,3 miliona evra, što je po njegovom mišljenju, veoma povoljno.

"Produkciono ovo je sigurno najveći srpski film", konstatovao je Ristovski, koji igra kralja Petra, a ujedno je i producent (njegov sin Petar je reditelj).

"Ovaj projekat spremam već sedam godina. Godinama nisam uspevao da pronađem sponzore. Nisam nailazio na odziv, naročito od onih koji imaju para - srpskih tajkuna, niko od njih nije dao ni dinar. I zbog toga sam na kraju srećan", istakao je Lazar Ristovski.Posebnu zahvalnost iskazao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je podržao projekat, kao i ministru odbrane Aleksandru Vulinu i komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću zbog toga što su omogućili "užasno veliku pomoć vojske, bez čijeg učešća filma i serije ne bi bilo".

Upitan za slučaj da su opštine, poput Čačka, kupovale unapred karte, i pre nego što je snimanje filma završeno, Ristovski je objasnio da je to urađeno pošto nije bilo dovoljno novca da se projekat okonča, jer je "postprodukcija užasno skupa".

Iznalazili smo načine, a jedan je i taj da unapred prodajemo karte po jeftinijoj ceni, od 200 dinara. Odziv nije bio onakav kakav smo očekivali, rekao je Ristovski.

Glumica Danica Ristovski, koja tumači lik Makrene Spasojević, zaplakala se dok je pričala o atmosferi na snimanju:

"Ovo je za mene više od filma, više od života".

Njen lik - Makrena - predstavljen je kao narikača, paradigma žene koja sama prolazi kroz rat, muž joj je poginuo u Balkanskim ratovima, a onda gubi i sina.

Film je sniman po romanu Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", koji prati majku Markenu Spasojević koja je stigla srpsku vojsku u povlačenju kroz Albaniju, noseći košulju i čarape za svog sina koji je vojnik.

Brižna majka sreće kralja Srbije i moli ga da pronađe njenog jedinca i da mu da čarape da mu se ne smrznu noge, a košulju daje jednom ranjenom vojniku... Kralj nalazi njenog mrtvog u albanskim gudurama, čuva čarape, ali nema srca da majci javi najtužniju vest. Kada sazna da je i ona umrla, od kraljevskog novca joj podiže spomenik, a do kraja života čuva vunene čarape i legenda kaže da je tražio da mu ih obuju kada je umirao.     

Film će premijerno biti prikazan 11. novembra na Dan primirja u Prvom svetskom ratu i to u dve sale - u Sava centru i u Domu sindikata, dok će serija od deset epizoda biti emitovana na Radioteleviziji Srbije (RTS) od Nove godine.  

RANIJI MONDO TV PRILOG O OVOM FILMU

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti