Kako mršavljenje utiče na telo i mozak

Autor:

Kad počnete da se hranite zdravo (a generalno niste naviknuti na 'zdrav život'), vaše telo i mozak počinju da rade protiv vas.

Kako mršavljenje utiče na telo i mozak Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li ste se ikada zapitali zašto je tako lako skinuti nešto viška posle nedelju dana nove dijete, a onda postaje sve teže ostvariti napredak u željenom smeru? To nije samo vaš utisak. Kad počnete da se hranite zdravo (a generalno niste naviknuti na 'zdrav život'), vaše telo i mozak počinju da rade protiv vas.

Posle prve nedelje na novom režimu ishrane, tokom koje uglavnom izgubimo višak vode (i to je uzrok činjenice da vaga pokazuje manju brojku), metabolizam se prilagođava na promene u načinu ishrane i više ne sagorevamo toliko kalorija. Takođe, kako telo počinje da sagoreva masti, primetićete da ste gladniji nego obično.

Za to je "kriv" hormon leptin, čija je uloga da mozak obavesti da smo siti, nakon jela, a kad gubimo kilograme, luči se manje ovog hormona.

Izvor: YouTube/Tech Insider

Jedna naučna studija na tu temu pokazala je da gojazni ljudi koji izgube deset odsto svoje težine imaju značajno niži nivo leptina, koji aktivira određene regije mozga zadužene za kontrolu apetita.

Ne samo da ovo čini da želite da jedete više, već vaše telo pokušava da nivo leptina vrati u normalu, što dovodi do pojačane želje za masnom, kaloričnom hranom.

Oni koji uspeju da odole tome, počeće da primećuju razliku. Osim što će se smanjiti naslage na krvnim sudovima i poboljšati funkcije mozga, svakih pola kilograma koje izgubite smanjuje pritisak na kolena za čitavih 1,5 kilograma.

A gde odlazi svo to salo koje izgubimo? Pa, najveći deo odlazi – u vazduh, bukvalno, izdišemo ga kao ugljen-dioksid. Ostatak se pretvara u vodu i izbacuje kroz telesne izlučevine. Tako da… salo u stvari ne sagorimo, izlučimo ga, prenosi Business Insider.

Kud ode salo kad smršamo?

Povezano

Sve vesti