Zašto ne treba da brijete bikini zonu

Autor:

Ginekolozi kažu da to može da izazove brojne probleme za zdravljem.

Sezona kupaćih kostima je u punom jeku, što znači da verovatno vodite računa o intimnoj zoni još pažljivije nego obično.

Neke žene biraju da uklone sve do poslednje dlačice, ali istraživanja pokazuju da većina žena (87 odsto) uklanja dlačice koje se vide van linije bikinija.

Ali, čak 60 odsto žena imalo je bar jednom neki zdravstveni problem kao direktnu posledicu uklanjanja dlačica intimne zone, tako da stručnjaci upozoravaju da treba da budete oprezni kada to radite i kažu da se brijanje nikako ne preporučuje.


Dr Vanesa Mekej, ginekolog-akušer objašnjava za britanski "Indipendent" da su pubične dlačice važne za održavanje dobrog zdravlja intimne regije.

"Dlačice na intimnoj zoni su prirodna barijera koja pomaže da sve bude kako treba, smanjuju kontakt sa virusima i bakterijama i štite osetljivu kožu vulve", kaže ona.

"Dok štite od infekcija i problema sa kožom, pubične dlačice takođe sprečavaju strane čestice kao što su prašina i patogene bakterije da dođu u kontakt sa telom, i pomažu u kontroli vlage u toj zoni, što umanjuje rizik od gljivičnih infekcija", kaže dr Mekej.

Uklanjanje pubičnih dlačica, brijanjem ili voskom, može da iziritira kožu i izazove upalu folikula dlačica, što može da ostavim mikroskopske otvorene rane.

"Kad je ta vrsta iritacije u kombinaciji sa toplom, vlažnom sredinom u genitalnoj regiji, to postaje idealno stanište za patogene bakterije koje mogu da izazovu infekcije", kaže dr Mekej.

Dlačice na intimnoj zoni takođe pomažu da se minimizira kontakt "koža na kožu" ukoliko odnos imate sa nekim ko možda ima određenu seksualno prenosivu infekciju, i na taj način donekle imaju i zaštitnu funkciju.

Brijanje ove zone može da bude naročito opasno jer povećava rizik od određenih infekcija, poput HPV infekcije, objašnjava dr Mekej.

Takođe, prilikom brijanja može da dođe do niza neprijatnih sitnih povreda, posekotina, crvenila i iritacije kože.

Ali, bez brige, "Vog" ionako tvrdi da "brazilka" izlazi iz mode

Kako se intimna zona menja s godinama

Tagovi:

Povezano

Sve vesti