Šest stvari koje treba da znate o noktima

Autor:

Da li nokti stvarno treba da "dišu" i još nekoliko mitova o ovom ukrasu ženske ruke...

Šest stvari koje treba da znate o noktima Foto: MONDO/Nataša Petrović

Mnogi i dalje veruju u stare teorije o nezi noktiju, za koje više ne mogu ni da se sete odakle ih znaju . Većina ih je, doduše, pogrešna… Pa, da krenemo redom:

Mit: Nokti treba da "dišu"

Nokte čine mrtve ćelije, kojima kiseonik nije potreban, tako da je taj "nokti treba da dišu" savet koji znači da bi trebalo da pravite pauze između lakiranja noktiju potpuno pogrešan. Jedino što može da se desi, ako stalno lakirate nokte, je da vam nokti požute ako koristite nekvalitetne lakove i ako ne koristite bazu pre nanošenja laka u boji.

Mit: Bele tačkice na noktima su simptom nedostatka kalcijuma

Te bele tačkice su leukonihije i nisu izazvane manjkom kalcijuma. Javljaju se kao posledica oštećenja nokatne ploče, recimo prilikom skidanja gel lakova ili akrilnih noktiju, ili ako suviše grubo baratate "oruđima" za manikir.

Mit: Gel je bolji za nokte od akrila

Oba sadrže formaldehid, toluen i druge toksične hemikalije koje su generalno štetne, tako da u ovom slučaju nema "zdravije" opcije. Sve zavisi koliko je obučena osoba koja vam radi nokte, i koliko će pažljivo uklanjati slojeve gela, odnosno akrila kad za to dođe vreme.

Mit: Ako sečete zanoktice, nokti brže rastu

Ako uklonite kožicu u korenu nokta, nokat će delovati duže, ali to je samo vizuelni utisak, jer sam nokat raste istom brzinom uklanjali vi tu kožicu ili ne. S druge strane, kožica u korenu nokta je prirodna barijera koja smanjuje rizik od infekcija, pa ako je sečete, povećavate šanse da zakačite neku infekciju. Dovoljno je da je nežno potisnete ka korenu, koristeći pritom hranljiva ulja koja će omekšati kožu.

Mit: Što više turpijate nokte, biće zdraviji

Ovo zavisi od toga kako ih turpijate. Nikad ne bi trebalo celu površinu nokatne ploče da turpijate grubom stranom turpije, već isključivo specijalnim turpijama za poliranje noktiju. Ako nokte želite da oblikujete turpijanjem, uvek turpijajte u istom smeru, prenosi PopSugar.

Mit: Proizvodi za negu mogu da poprave zdravlje vaših noktiju

Kreme i ulja mogu malo da pomognu, ali koliko će vam jaki nokti biti zavisi od toga kako se hranite. Sve ostalo je samo - kozmetika.

Recepti "uradi sam" za zdrave i lepe nokte

Tagovi:

Povezano

Sve vesti