Evo kojeg dana odmora smo najsrećniji

Autor:

Naučnici su se pozabavili efektima godišnjeg odmora na naše zdravlje i osećaj opšteg zadovoljstva i sad, zahvaljujući tome, možemo da vam kažemo kad ćete tačno biti najsrećniji dok ste na odmoru. Osim ako vas ne snađe nešto nepredviđeno.

Ako planirate odmor, verovatno se prvo pozabavite pitanjem koliko ćete ostati na putu. Da li ćete samo da skoknete za vikend negde, da ostanete na produženom vikendu ili ćete stvarno da se odmorite i priuštite sebi bar desetak, dvanaest dana uživanja bez mejlova, telefona i svakodnevnih sitnica zbog kojih iskačete iz kože tokom većeg dela godine.

Naučno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Journal of Happiness Studies, kaže da se idealnom dužinom odmora smatra period koji će vam omogućiti da izvučete najviše pozitivnih efekata na vaše zdravlje i opšte raspoloženje.

Pa, evo šta kažu naučnici sa Univerziteta Nejmegen u Holandiji, koji su ovoj temi posvetili neko vreme i sproveli temeljno istraživanje o efektima dužine godišnjeg odmora na zdravlje i opštu dobrobit, kao i druge pozitivne efekte koje po nas ima tih nedelju, dve uživanja kojima se radujemo cele godine.

Sve u svemu, idealan odmor trebalo bi da traje ne manje od osam dana.

Tokom istraživanja, 54 ispitanika je učestvovalo u studiji, prosek godina bio je 42,5 i svi su bili stalno zaposleni.

Ispostavilo se da se zdravstveno stanje i raspoloženje značajno popravljaju dok smo na odmoru, a vrhunac dostižu osmog dana. Dakle, stres, umor, tenzija zbog posla i svakodnevnih problema, osmog dana pada u zaborav i nastupa vreme uživanja.

Ako želite da izvučete najbolje iz tog odmora kojem se radujemo cele godine, ako planirate stvarno da se odmorite i osvežite, pokušajte da izvedete da traje bar koji dan duže od osam dana.

A ako ne možete toliko da odsustvujete sa posla, možete pokušati da malo češće idete negde na dan, dva… i to može da pomogne, prenosi Country Living.

Ostavite telefon, uživajte u pogledu

Koliko nam, zapravo, treba dana odmora

Povezano

Sve vesti