MONDO/Srna

Papa smenio fratra pedofila iz Splita!

Autor:

Papa Franja trajno je zabranio rad u crkvi splitskom fratru Gracijanu Stipi Gašperovu (78), koji je optužen za silovanje maloletnika.

2
A- A A+


Papa je, nakon što je primio izveštaj od Kongregacije za nauk vere, otpustio Gašperova iz reda franjevaca konventualaca i razrešio ga svih obaveza, prenosi portal "Indeks".

Protiv Gašpera iz splitskog Samostana Svetog Frane, vodio se crkveni postupak pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a sva dokumentacija je predata Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, koja je zaključke prosledila Kongregaciji za nauk vere u Vatikan.

Katolička crkva menja učenje!


Istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje petorice dečaka, a Gašper je naveo da je "svestan svojih grešaka".

Kongregaciji za nauk vere, nadležna za najteža krivična dela, navela je da krivični postupak ne bi morao da bude održan, budući da je za osumnjičenog predložena najteža kanonska kazna.

Hrvatska policija je nakon prve prijave za zlostavljanje uhapsila i ispitala Gašpera, koji je brzo pušten na slobodu.

Pop iz Trstenika seksualno zlostavljao dečaka?

Nakon toga je poslat poseban izveštaj Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu, koje je trebalo da odluči da li će podignuti optužnicu.

Gašperova krivična dela su otišla u zastaru, ali je naknadno Državno hrvatsko tužilaštvo objavilo da sprovodi dalje istrage i da se još bavi optužbom protiv fratra za seksualno zlostavljanje maloletnika.

Povezano

Sve vesti