MONDO/Tanjug

Napad na predsednika ili nešto sasvim drugo? FOTO

Autor:

Zvanična Venecuela kaže: Dva drona eksplodirala tokom govora predsednika Venecuele, ranjeno sedmoro! Šuška se da ipak nisu u pitanju dronovi, već eksplozija plinske boce...

9
A- A A+

Incident se dogodio tokom obraćanja predsednika Venecuele na jednom vojnom skupu u Karakasu, kada su eksplodirala dva drona koja su nosila eksploziv, prenose agencije. Tom prilikom ranjeno je sedam vojnika.

Vatrogasci koji su bili na licu mesta nakon navodnog pokušaja atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura kažu da je eksplodirala plinska boca u jednom od obližnjih stanova, čime je, kako navodi AP, dovedena u pitanja zvanična verzija šta se dogpdilo.

Agencija navodi da se iz jedne od zgrada u blizini mesta navodnog napada video dim kako izlazi kroz prozor.

Vatrogasci koji su pričali za AP želeli su da ostanu anonimni, jer kažu da nemaju dozvolu da o tome pričaju.

S druge strane, Dejvid Smajld iz vašingtonske kancelarije za Latinoameriku rekao je da amaterski pokušaj atentata na predsednika Venecuele Nikolasa Madura ne izgleda iscenirano.

On je ocenio da nema naznaka da je napad isplaniran kako bi Maduro od njega imao političke koristi.

Prema rečima saradnika te NVO, Maduro je na snimku napada koji je objavljen izgledao ranjivo.

Uprkos tome, Smajld tvrdi da će Maduro napad iskoristiti za koncentraciju moći i dalje ograničavanje sloboda, kao i čistku vlade i oružanih snaga, prenosi AP.

Na video snimcima vidi se Nikolas Maduro koji se obraća hiljadama vojnika, njegova supruga i predstavnici vojske i vlade koji u jednom trenutku gledaju u nebo, a zatim obezbeđenje koje skače da zaštiti Madura.

Maduro je kazao da je preživeo napad "zahvaljujući Bogu, narodu i oružanim snagama" i okrivio Kolumbiju i američku državu Floridu, gde žive brojni stanovnici Venecuele u egzilu za "desničarsku zaveru da ga ubiju".

On je u televizijskom obraćanju, nekoliko sati nakon napada, rekao da je to bio pokušaj atentata i da sve ukazuje na zaveru desničara iz susedne Kolumbije, što je, kako kaže, pokazala preliminarna istraga, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, nekoliko organizatora je uhvaćeno, ali nije otkrio detalje.

"Taj dron je išao na mene, ali zaštitio me je štit ljubavi. Siguran sam da ću živeti još mnogo godina", rekao je Maduro.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez izjavio je da su dronovi napunjeni eksplozivima eksplodirali nedaleko od mesta gde se održavao vojni skup u centru Karakasa.

Izvor: YouTube/Euronews

Levičar Maduro, koji je nasledio predsednika Uga Čavesa 2013. godine, je nepovređen, ali sedam vojnika je zadobilo povrede različitih razmera.

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa "Nacionalni pokret vojnika u majicama".

Oni su se oglasili putem društvenih mreža navodeći da su planirali da napad izvrše dronovima, ali su ih snajperisti oborili.

"Demonstrirali smo da su ranjivi. Nismo uspeli danas, ali to je samo pitanje vremena", napisala je grupa osnovana 2014. godine sa ciljem da ujedini sve venecuelanske "pokrete otpora".

U maju, Maduro je osvojio novi šestogodišnji mandat, što su njegovi rivali pokušali da ospore pozivajući se na brojne nepravilnosti.

Državni tužilac Tarek Vilijam Sab izjavio je da meta atentata nije bio samo Maduro, već cela vojna komanda koja se u trenutku napada nalazila na bini, prenosi AP.

Kako je rekao istraga je pokrenuta, a više detalja biće objavljeno u ponedeljak.

"Nalazimo se u talasu civilnog rata u Venecueli", rekao je Sab.

Povezano

Sve vesti