Napravićete ga za manje od pola sata, a izgledaće kao iz poslastičarnice!
Panakota (panna cotta) je desert kojeg se mnogi zaljubljenici u kuvanje plaše, jer nisu sigurni da ce pogoditi savršenu teksturu ove italijanske poslastice.
Nema potrebe da se brinete - ova panakota svaki put ce ispasti savršeno, a trik prilikom serviranja i hladenja ucinice da izgleda kao iz "fensi" poslasticarnice!
Ime ovog deserta u prevodu znaci "kuvana pavlaka", tradicionalno se vezuje za italijansku regiju Pijemont, a evo kako se pravi!
SASTOJCI:
400 ml pavlake za kuvanje
200 ml mleka
75 grama šecera
Ekstrakt ili aroma vanile
Tri listica želatina
Voce po želji
PRIPREMA
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji pet minuta. U šerpi zagrejte mleko, pavlaku i šecer sa tri-cetiri kapi vanile, ali ne dozvolite da prokljucaju. Ocedite listice želatina, i jedan po jedan ih dodajte u zagrejanu pavlaku uz neprestano mešanje. Kada se želatin u potpunosti rastvorio, možete da pocnete sa izlivanjem!
U cemu je trik - panakota se obicno servira prevrnuta na tanjiru, kako bi se gosti "divili" njenoj glatkoj strukturi i cinjenici da se blago trese. Ovaj korak obicno zadaje najviše muka svima koji vole slatko, a evo kako da ga izbegnete! Isperite hladnom vodom dve vece, ili nekoliko manjih lepih caša koje ste odabrali za serviranje. Dakle, panakotu necete prevrtati, vec cete je servirati u caši. Ostavite u frižideru najmanje cetiri sata, a najbolje preko noci.
Panakota se ukrašava svežim vocem, obicno kiselkastim kako bi balansiralo njen blagi, slatki ukus. Vockice možete i da prodinstate i da ih pažljivo prelijete kao gornji sloj na panakotu. Probajte da je ukrasite režnjevima svežih nektarina, sosom od ukuvanih malina ili kupina... Prednost panakote je u tome što izgleda otmeno, a sa samo nekoliko ukrasa zaista ce zadiviti svakoga kome je poslužite.
Kada se izveštite, probajte i aromatizovanu panakotu, tako što cete mešavini pavlake, dok se kuva, umesto vanile dodati sok od borovnice, kafu u granulama ili neki drugi ukusni dodatak. Pazite samo na to da u smesu ne dodajete limun, ananas, kivi ili slicno voce, jer ce njegova kiselina razgraditi želatin.